Linkuri accesibilitate

Campania electorală la Leova și Tochile Răducani, în sudul Moldovei


Leova
Leova

De vorbă cu oamenii pe ultima sută de metri.

Cei mai mulţi locuitori din orăşelul Leova, pe care i-am întîlnit ieri, mi-au zis că ştiu cu cine vor vota: „E importam să votul viitorul nostru şi al copiilor noştri. Singură îmi fac concluzia care e mai de nădejde, că noi suntem acei care decidem. Copiii tot citesc poziţiile fiecărui partid şi iau decizii. Am o fată de 19 ani, alta de 16 şi una de 7 ani. Fiica mai mică mi-a zis “mămică şi tăticu, dacă votaţi un partid democrat înseamnă că vreţi o democraţie, o schimbare, vreţi ceva spre bine.”

Oamenii se arată nedumeriţi că de atîta vreme, guvernanţii nu au făcut nimic la Leova. ”Drumurile sunt pline de gropi, străzile sunt în noroi şi iluminate. Toţi promit, nu se ştie ce se va face!?” opinează locuitori din Leova. În stradă am discutat şi cu Maria Bordulescu, care predă la o şcoală de meserii din Leova. Ea zice că tensiunea campaniei s-a resimţit chiar şi la ore: „unii elevi au zis că nu vor vota, că nu au pe cine. I-am încrajat să meargă la alegeri, să se bucure că sunt cetăţeni cu drepturi depline.

Tochile Răducani
Sătenii din Tochile Răducani mi-au spus că pînă şi adolescenţii şi-au dat seama cît de important este să participi la alegeri. Iar agentul electoral cel mai influent pare să fie preotul din sat: „Ne-a spus la biserică să votăm un partid capabil să producă schimbarea în ţară. Preotul ne-a zis că de votul nostru va depinde viitorul ţării. Eu şi soţia ne împăcăm foarte bine, însă copilul e contra noastră. Ştiam pe cine vom vota, dar băiatul în clasa a 8-a început să mă abată din drum. Îmi spune că nu am făcut o alegere corectă. Şi nu am putut dormi o noapte. Cum un copil să mă înveţe pe mine, care am 45 de ani, pe cine să votez? Însă am înţeles că baiatul undeva are dreptate. El vrea ca Moldova să fie în Europa”, spun locuitori din satul Tochile Răducani.

Pe prispa unei case bătrîneşti am observat o femeie care dezghioca porumb. Am aflat că se numeşte mătuşa Valentina şi are 86 de ani. Ea ştie că poate rămîne acasă în aşteptarea urnei mobile: ”Nu cunosc nici un concurent electoral, dar mi-or spune cei din comisie pe cine să votez. Nu pot citi că nu văd prea bine. La alegerile trecute tot aşa am votat...pe cine mi-au indicat cei din comisie.”


Mai mulţi săteni mi-ai spus că în ajunul zilei alegerilor se vor aduna în familii ca să pună pe cîntar tot ce au auzit despre candidaţi, astfel încît să nu dea greş atunci cînd vor aplica ştampila pe buletinele de vot.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG