Linkuri accesibilitate

Preliminariile pentru Cupa Mondială


Germania a continuat în forţă preliminariile şi e deja calificată la Cupa Mondială de anul viitor. Bineînţeles, Germania porneşte ca una din favoritele la titlul mondial. Ieri seară, Ţara Galilor a jucat mai mult decît decent, dar a fost complet depăşită de precizia şi forta de joc germană. Ballack a deschis scorul cu un şut violent de la 25 de metri şi lucrurile erau clare. După pauză, galezii au făcut tot ce au putut, susţinuţi de publicul de pe stadionul Millenium din Cardiff, dar Germania a mai accelerat o dată şi a forţat, pur şi simplu, un autogol galez. Germania a impresionat.

Cealaltă echipă care a confirmat complet e Spania. Spaniolii au fost împinşi în defensivă de Turcia care a deschis scorul în minutul 26. După pauză, spaniolii au jucat din orgoliu şi au înscris de două ori, într-un meci care nu mai conta pntru propia calificare. Spania porneşte, clar, din poziţie de mare favorită Cupa Mondială 2010.

Marea surpiză a serii s-a produs la Praga, într-un meci de mare încărcătură. Cehia şi Slovacia au jucat pe muchie, pînă în ultimele minute. Slovacia a deschis scorul, Cehia a egalat şi putea înscrie din nou, în două situaţii clare de gol. Slovacia a reuşit să puncteze în final şi are şanse de calificare alături de supriza grupei Irlanda de Nord care a învins Slovenia cu 1-0.

Anglia a cîştigat destul de greu meciul cu Ucraina dar asta mai mult pentru că englezii au pornit cu un singur vîrf, Crouch, după ce au pierdut prin accidentări trei atacanţi. Englezii au acum 15 puncte din 15 posibuile. Efortul antrenorului Fabio Capello a făcut din Anglia o echipă mult mai bine organizată. Însă, deocamdată, Anglia nu are panaşul Germaniei sau Spaniei. Cu toate că, echipa creşte şi e posibil să se prezinte mult mai bine la Cupa Mondială. Cealată echipă cu punctaj maxim, Olanda a continuat fotbalul de relaxare cu un 4-0 aplicat Macedoniei. Olandezii au jucat încîntător dar nimic nu garantează că Olanda s-a rupt de tradiţia care spune că echipa face meciuri superbe dar nu rezistă în turneele finale.

Însă marele şoc şi scandal au izbucnit în Bolivia, la 3600 metri altitudine. Bolivia a distrus Argentina cu un 6-1 inexplicabil în termeni sportivi. Altitudinea a decis totul. Stadionul din La Paz e singura suprafaţă de joc din lume plasată la peste 3500 de metri. Bolivienii sînt obişnuiţi să trăiască în aer stors de oxigen dar oaspeţii se sufocă. Argentinienii au jucat bine 30 de minute, după care au clacat fizic. Problema boliviană e o controversă veche. FIFA a interzis meciurile la asemenea altitudine, după ce mai multe federaţii au depus plîngerei în care au susţinut că, la 3000 de metri. fotbalul e adjudecat de factori extrasportivi. Ulterior, aranjamente de culise au dus la revocarea interdicţiei şi Bolivia a început, din nou, să zdrobească adversari mai puternici, după ce îi cocoaţă la 3600 de metri. Evident, odată coborîtă la altitudini normale, Bolivia e o echipă oarecare şi pierde, cum s-ar zice, la şes, pe toată linia.
XS
SM
MD
LG