Linkuri accesibilitate

O elită de mai bună calitatea decît în România


O sinteza despre situatia politica din Republica Moldova, cu trei zile inaintea alegerilor parlamentare, apare astazi in ziarul Romania libera. Miza lor este mai mare decat ar putea parea – este de parere semnatara articolului, Elena Vijulie. Practic, Moldova ar putea ramane in zona gri, suspendata intre Rusia si Uniunea Europeana, iar acest balans se reflecta cel mai bine in relatia cu Romania. Avantaj pentru Uniunea Europeana: aproape 3 milioane de moldoveni lucreaza, cu contract sau la negru, in spatiul comunitar. Ei trimit in tara aproximativ 25% din produsul intern brut al tarii. Avantaj Rusia: campania dura impotriva Georgiei, care a facut administratia de la Chisinau sa dea inapoi in elanurile ei europeniste. Totusi, mesajele proeuropene ale partidelor de opozitie s-ar fi radicalizat in aceasta campanie electroala, dupa doua gesturi cheie ale presedintelui Vladimir Voronin, se arata in Romania libera: semnarea declaratiei privind Transnistria, prin care trupele rusesti primesc legitimitate sine die in regiunea separatista si, respectiv, situatia ingrata in care seful statului a fost pus de declaratiile lui Igor Smirnov impotriva ambasadorilor Uniunii Europene, Statelor Unite si Cehiei. Trebuind sa se delimiteze de liderul de la Tiraspol “Voronin a pierdut pariul electoral cu Moscova”. Grupajul din care am citat da si detalii despre scorurile prezise de sondajele electorale pentru diferitele partide de opozitie din Republica Moldova, cu precizarea ca datele raman indoielnice.

In comentariul sau din Romania libera, Alina Mungiu Pippidi introduce o idee mai putin batuta: Moldova n-ar avea intre optiuni Uniunea Europeana, ci doar Rusia sau Romania, aceasta din urma ca poarta de acces catre Europa. Comentatoarea remarca nasterea unei elite politice locale de mai buna calitate decat in Romania, iar ca exemplu il numeste pe primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

Ziarul Gardianul pune in circulatie informatii de culoare, anume ca un caricaturist rus de succes ii face campanie electorala lui Voronin. Pe bani grei, precizeaza articolul, care aminteste ca Voronin este comparat intr-un videoclip cu Stefan cel Mare, in timp ce Dorin Chirtoaca este caracterizat drept “un lingau roman”.
XS
SM
MD
LG