Linkuri accesibilitate

ProGen: egalitatea genurilor lipseşte practic din programele electorale


Concurenţii electorali nu au soluţii eficiente pentru combaterea violenţei domestice sau a traficului de fiinţe umane

Valeria Ecaterina Mardarovici, preşedinta Clubului politic al femeilor întitulat emblematic 50/50, ceea ce semnifica pledoaria pentru egalitatea de gen, susţine că din mulţimea de concurenţi electorali numai două formaţiuni politice aproape că s-au conformat standardelor internaţioanale, având pe lista priorităţilor şi soluţii pentru problema asigurării şanselor egale pentru femei şi bărbaţi. "Ştim că nu putem schimba prea mult, că au rămas câteva zile până la alegeri, dar facem publice rezultatele acestei analize pentru că viaţa continuă, după alegerile din 2009, vor urma şi alegerile locale şi sper că rezultatul acestei analize să aibă un impact asupra platformelor electorale în alegerile care urmează."

Ce-i drept majoritatea platformelor electorale conţin însă propuneri de soluţionare a problemelor care direct sau indirect vizează femeile - deschiderea grădiniţelor, dezvoltarea programelor extraşcolare în sistemul educaţional, sprijin pentru familii. Limbajul utilizat în programele electorale este însă unul neutru în ceea ce priveşte egalitatea de gen.

Directoarea Gender Centru, Valentina Bodrug Lungu vorbeşte de „o dominantă masculină” prin invocarea termenilor oficial acceptaţi cum ar fi deputat, candidat, profesori, medici, lucrători. "În pofida existenţei unor exemple demne de urmat, în majoritatea platformelor electorale ale partidelor politice în cadrul alegerilor parlamentare 2009 dimensiunea de gen este valorificată insuficient. Problema egalităţii de şanse se regăseşte în cazul abordării categoriilor socio-economice tineri, bătrâni, persoane cu disabilităţi, săraci fără a fi specificată inegalitatea de gen în interiorul fiecărei categorii."

Traficul de fiinţe umane şi combaterea violenţei domestice sunt doar câteva probleme de actualitate pentru Moldova, în viziunea unor experţi internaţionali, probleme pe care concurenţiiţii electorali le-au ignorat în platformele cu care au intrat în cursă. Din nou, Ecaterina Mardarovici: "Argumentul precum că rezolvarea problemelor economice ar fi o soluţie şi pentru violenţa domestică, aici nu ţine deoarece ştim foarte bine că şi ţările europene se confruntă cu acest fenomen. Ar fi fost şi corect şi bine ca partidele politice să se sensibilizeze şi prin platformele politice vis-a-vis de acest fenomen.Şi o altă problemă care ne vizează mai mult pe noi, ţările din fostul sistem comunist, este traficul de fiinţe umane care la fel nu se regăseşte în platformele electorale".
XS
SM
MD
LG