Linkuri accesibilitate

Ultimul raport de monitorizare a campaniei electorale


Coaliţia 2009 promite că va efectua o numărătoare paralelă a buletinelor de vot

Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte 2009 a făcut azi public ultimul raport, al cincilea, de monitorizare a campaniei electorale. Aproape toate partidele au practicat în continuare acordarea de zise cadouri electorale, nu s-a renunţat la intimidarea alegătorilor şi la utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale, conchide preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului – organizaţie parte a Coaliţiei, Paul Strutzescu cu trimitere la ultimele doua săptămîni monitorizate:

“Unii dăruie maşini de spălat, alţii - icoane, alţii - ciorapi, alţii - produse alimentare, fiecare ce are în arsenal pune la dispoziţie pentru coruperea electoratului. În ultimii 12 ani în Moldova practic se repetă aceleaşi nereguli, dar nu se aduc suficiente dovezi în contestaţii pentru a considera că aceste nereguli depistate pot influenţa rezultatul alegerilor”.

Monitorii au avut însă şi cuvinte de laudă pentru unele autorităţi, şi anume pentru Comisia Electorală Centrală, care nu a permis Procuraturii să pună sub urmărire penală pe mai mulţi candidaţi de pe listele partidelor.

“Încălcările înregistrate par totuşi să nu fie prea deranjante pentru înşişi concurenţii electorali, de vreme ce ei au depus un număr mic de contestaţii la Comisia Electorală Centrală – în total 58, dintre care 33 au fost respinse”, notează expertul LADOM Ion Creanga:

“Contestaţiile sunt o oglindă a reflectării încălcărilor în campaniile electorale. Numărul mic de contestaţii ne demonstrează că toţi concurenţii electorali sunt într-un fel de acord cu mersul campaniei electorale”.

Veriga slabă a acestui scrutin o constituie, în opinia preşedintelui LADOM, organizarea alegerii pentru moldovenii aflaţi peste hotare.
“La secţiile de votare de peste hotare coaliţia 2009 nu are observatori. Nu prezicem, dar putem admite că e un segment mai slab monitorizat în aceste alegeri”.

Cât priveşte scrutinul organizat pe teritoriul Republicii Moldova, Coaliţia 2009 promite că va efectua o numărătoare paralelă a buletinelor de vot ca instrument de depistare a eventualelor fraude electorale. Asta şi ca măsură de reacţie la declaraţiile unor lideri politici care au anunţat că deţin informaţii că scrutinul va fi trucat.
XS
SM
MD
LG