Linkuri accesibilitate

Prima întrevedere a preşedinţilor Obama şi Medvedev


Barack Obama şi Dmitry Medvedev la Londra
Barack Obama şi Dmitry Medvedev la Londra

Statele Unite şi Rusia vor începe negocieri pentru un acord post START

Prima întâlnire între preşedinţii Barack Obama şi Dmitry Medvedev s-a încheiat azi la Londra cu optimismul ambelor părţi că relaţiile americano-ruse sunt pe cale de a se ameliora. Semnele dezgheţului în relaţia bilaterală au devenit mai puternice, dar în ciuda discuţiilor despre începerea unei pagini noi, divergenţe mari de opinie rămân între Washington şi Moscova.

Într-o declaraţie comună după prima întâlnire faţă în faţă înaintea summit-ului G20, preşedinţii Obama şi Medvedev au anunţat că ţările lor vor lucra la un nou acord pentru reducerea arsenalelor nucleare. Obama le-a mai spus jurnaliştilor că a acceptat invitaţia lui Medvedev să viziteze Moscova în luna iulie. Cei doi lideri spun că le-au cerut negociatorilor de ambele părţi să „înceapă imediat discuţiile” pentru înlocuirea Tratatului de Reducere a Armelor Strategice START, care expiră în decembrie, aşa ca până la noua lor întâlnire la Moscova în iulie să existe progrese.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs spune că cele două ţări nu s-au înţeles încă asupra unui noi plafon. Dar surse oficiale precizează că acordul nou va merge mai departe de prevederile unui tratat din 2002, prin care ambele părţi se obligau să reducă arsenalele în limitele a 1,700 şi 2,200 de proiectile nucleare până în 2012.

Vorbind înaintea întrevederii de la Londra, preşedintele Obama a spus că prin reducerea propriilor arsenale, celor două ţări le va fi mai simplu să oprească răspândirea armelor nucleare în alte ţări.

În cuvintele liderului american, Statele Unite şi Rusia, şi alte puteri nucleare vor putea consolida, de pe poziţii mult mai puternice, un tratat de neproliferare nucleară devenit întrucâtva „fragil şi şubred”, dacă vor da un exemplu şi vor întreprinde paşi pentru reducerea propriilor arsenale.

Obama şi Medvedev s-au mai înţeles să conlucreze în chestiunea Afganistanului, spunînd în declaraţia comună că "Al-Qaida, alte grupări teroriste şi insurgente care operază în Afganistan şi Pakistan reprezintă o ameninţare comună la adresa multor ţări, inclusiv Statelor Unite şi Rusiei”. Moscova şi Washington-ul, se mai spune în declaraţie, „vor conlucra şi vor sprijini un răspuns internaţional coordonat, cu Naţiunile Unite jucînd un rol cheie”.

În privinţa Iranului, cei doi lideri au spus că, potrivit tratatului de neproliferare nucleară, „Iranul are dreptul la un program nuclear civil”, dar Teheranul "trebuie să restabilească încrederea comunităţii internaţionale în natura exclusiv paşnică” a acestui program.

Cei doi preşedinţi au recunoscut că Statele Unite şi Rusia au poziţii diferite în domeniul apărării anti-rachetă, dar nu au exclus o posibilă cooperare viitoare în această chestiune.

De asemenea, în declaraţia comună se spune că Moscova şi Washingtonul au păreri diferite despre „cauzele şi succesiunea acţiunilor militare” în războiul din august trecut între Rusia şi Georgia. Cele două părţi au căzut însă de acord să caute „o soluţie paşnică şi durabilă pentru situaţia instabilă de astăzi”.

Acest război, scutul antirachetă planificat de Statele Unite în Europa Centrală, efortul apropierii Georgiei şi Ucrainei de NATO şi divergenţele privind tratatul despre forţele convenţionale în Europa au făcut ca relaţiile americano-ruse să ajungă anul trecut în punctul cel mai de jos.

Noua administraţie de la Washington a preşedintelui Obama şi-a anunţat dorinţa să relanseze relaţiile cu Rusia, iar Kremlinul a dat de înţeles că aşteaptă concesii din partea Statelor Unite.

Secretarul de presă al Casei Albe, Robert Gibbs spune totuşi că revigorarea relaţiilor necesită eforturi din ambele părţi. "Nimeni nu-şi închipuie că schimbarea în relaţiile noastre înseamnă numai concesii de partea americană. În mod cert, aceasta nu este intenţia preşedintelui”, a explicat săptămâna aceasta Secretarul de presă al Casei Albe.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG