Linkuri accesibilitate

Scriitorul Alexandru Vaculovschi expulzat din România


Alexandru Vaculovschi
Alexandru Vaculovschi

De ce le-ar fi rușine românilor de moldoveni și invers

Poetul şi romancierul, Alexandru Vaculovschi, născut în Republica Moldova, dar stabilit de mai mulţi ani la Cluj, a fost amendat şi expulzat de autorităţile române, pe motiv că i-a expirat termenul de şedere temporară. Presa românească scrie că Alexandru Vaculovschi trebuie să plătească o amendă de 12 milioane de lei vechi, fiindu-i interzis dreptul de a mai intra în România pe o perioadă de doi ani şi jumătate.

Incidentul s-a petrecut săptămîna trecută, cînd Alexandru Vaculovschi s-a dus la Poliţia din Cluj Napoca, pentru că îi expira pasaportul moldovenesc şi să-şi plătească amenda pentru că i-a expirat „şederea temporară”.

Într-un articol semnat pe site-ul de ştiri hotnews. Ro, de prietenul său, scriitorul basarabean Vasile Ernu, acesta se arată contrariat de decizia autorităţilor române. El spune, citez: „aflu stupefiat ca unul dintre cei mai talentati si curajosi scriitori din noua generatie este „expulzat din Romania” pe motiv ca „i-a expirat sederea temporara”.

Între timp, mai mulţi colegi de breaslă, au publicat o petiţie pe internet, adresată preşedintelui României, Traian Băsescu, Ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, Domnului Ministru al Culturii şi Cultelor, Theodor Paleologu şi Domnului Ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, petiţie în care cer acordarea cetăţeniei române scriitorului, Alexandru Vaculovschi: „vă rugăm să faceţi tot ce vă stă în puteri pentru repararea acestei ruşini naţionale, prin soluţionarea în regim de urgenţă a cererii scriitorului Alexandru Vakulovski de dobândire a cetăţeniei române. Vă rugăm să faceţi eforturi notabile pentru asigurarea unui cadru legislativ decent, pentru ca toţi conaţionalii noştri să fie trataţi cu demnitate egală şi să beneficieze de acelaşi respect”.

Reamintim că Alexandru Vaculovschi e autorul mai multor romane cu priză la public – printre ele romanul Pizdeţ, Oedip regele mamei lui Freud, Ruperea, etc.
Invitatul nostru din această dimineaţă este chiar Alexandru Vaculovschi.


Scriitorul basarabean Alexandru Vakulovski nu crede ca exista o legatura intre expuzarea sa din Romania, pe motiv ca i-a expirat viza de sedere temporara, si incidentele de saptamana trecuta, cand trei cetateni romani au fost expulzati din Republica Moldova si alte cateva sute au fost intorsi de la granita.

Circumspectia cu care sunt tratati basarabenii de autoritatile romane are, insa, legatura cu evolutia relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, iar lucrurile s-au agravat odata cu intrarea Romaniei in Uniune Europeana, a precizat el. Un lucru nefiresc, e de parere Alexandru Vakulovski, mai ales in cazul sau, avand in vedere ca sta in Romania de la 19 ani. “Nu stiu ce se intampla intre Romania si Moldova, pentru ca in loc sa le apropie, politicienii fac totul pentru a le indeparta. De parca s-ar rusina ca exista celalta tara”, are impresia autorul basarabean, in opinia caruia vina o poarta, in egala masura, ambele parti.

Alexandru Vakulovki, care a depus actele pentru a obtine cetatenia romana inca din 2004, considera ca procedura e mult prea complicata, mai ales în ce îi privește pe moldovenii care o solicita, aceasta stare de fapt fiind probabil determinata si de presiunile exaercitate asupra Bucurestilor de la Bruxelles.

Cu atat mai inexplicabil ii pare faptul ca cetatenii Republicii Moldova emigrati in alte tari membre ale Uniunii Europene se incetatenesc acolo cu mult mai usor sau, cel putin, obtin mult mai repede drept de sedere legala.

In consecinta, pana cand nu se vor clarifica lucrurile cu cetatenia romana pe care a cerut-o, Alexandru Vakulovski va ramane in Republica Moldova, a anuntat el in emisiunea “Moldova la ora 7”.
XS
SM
MD
LG