Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Critici la adresa corupției din Bulgaria


Serviciul europeann antifraudă acuză Sofia

Serviciul european antifraudă /OLAF/ a adresat o serie de noi critici distrugătoare la adresă guvernului condus de liderul fostilor comunisti Serghei Stanișev. Sefa sectorului „Agricultura”, Elisabet Schperber, a avertizat că în Bulgaria „corupția a cuprins toate etajele ale administrației care evită colaborarea cu serviciile europene”.

Funcționarii programului SAPARD de regulă cer bani de la beneficiari înainte ca ei să-și depună proiectele. Furturile de subventii sînt acoperite de funcționarii corupți, prin care semnale primite din partea serviciilor europene ajung la cei anchetați.

Elisabet Schperer a declarat ca o parte din hoții de subvenții europene, sponsori ai președintelui Gheorghi Părvanov și ai Partidului socialist, fost comunist, se bucură de protecții politice.

În momentul de față OLAF anchetează 25 de noi cazuri de deturnări de fonduri organizate de grupul criminal Stoikov-Nicolov – ambii sponsori ai fostilor comunisti aflati la guvernare. „Ei sînt extrem de flexibili, au legături în guvern, au organizat fraude fiscale, import ilegal de carne”, a spus Elisabet Schperer. Mașini agricole cumpărate din Germania cu 14 000 de euro bucata care încă poartă inscripții „Made in RDG”, au fost prezentate drept tehnică nouă și decontate la Bruxelles la un preț de 25 de ori mai mare. La o fraudă prezumptivă de 7,5 milioane de euro, judecătorii bulgari au stabilit cauțiuni de numai 5 000 de euro, cea ce nu se poate întămpla în alte țări-membre.

Funcționara OLAF și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că în numai căteva zile autoritățile bulgare au trimis instituțiilor europene 414 proiecte în timp ce numărul proiectelor în toți cei 8 ani ai programului este 706. În serie au venit proiecte identice fără ca administrația să vadă ceva suspect.

Schperber a criticat actuala conducere a agenției naționale SAPARD. Ea a avertizat că numai prin respectarea regulilor europene poate să apară lumină în capătul tunelului.

Viceprim-ministrul Meglena Plugcieva a recunoscut că Bulgaria se află într-o situație complicată dar are nevoie de „solidaritatea critică a instituțiilor europene”. Experți germani în combaterea corupției la nivel înalt au fost numiți consilieri la mai multe ministere printre care și cel de interne.
XS
SM
MD
LG