Linkuri accesibilitate

Sondajele de opinie un factor de manipulare?


Igor Botan
Igor Botan

Răstălmăcirea sondajelor este un redutabil factor de presiune

Mai multe partide din opoziţie au criticat recentul barometru de opinie potrivit căruia Partidul Comuniştilor ar câştiga teren şi ar fi în ascensiune înaintea alegerilor de pe 5 aprilie. Într-un interviu cu Vasile Botnaru, analistul Igor Boţan susţine că, în loc să se fi privit autocritic în oglinda celui mai recent sondaj de opinie, mai multe partide i-au căutat nod în papură, încercînd să acrediteze idea că autorii acestuia şi-ar propune să realizeze cu bună ştiinţă o acţiune de manipulare.

În realitate tălmăcirea rezultatelor sondajelor în mass-media afiliate constituie o mostră relevantă de manipulare. În topul factorilor care influenţează intenţiile de vot sondajelor le revine o poziţie modestă, spre deosebire de diversele evenimente oficiale cum ar fi bunăoară inaugurarea de staţii de maşini şi tractoare şi dezvelirea de pietre de temelie ale unor viitoare unităţi industriale.

Sondajele sunt chiar mai inofensive decît discuţiile cu prietenii, în schimb tălmăcirea tendenţioasă a cercetărilor sociologice este un factor de presiune ce nu poate fi neglijat.
XS
SM
MD
LG