Linkuri accesibilitate

Chişinăul oficial tace în legătură cu întoarcerea românilor de la graniţă


Moldova - Foreign Office, Chisinau, undated
Moldova - Foreign Office, Chisinau, undated

Acţiunea trezeşte îngrijorarea la Bucureşti şi surprindere la Bruxelles

Autoritățile de la Chișinău nu au explica încă de ce în patru zile, 300 de români au fost întorşi de la frontiera de grănicerii moldoveni. Printre aceştia se numără scriitori, artişti și funcționari. Singurul act de care au nevoie cetățenii români ca să intre în Republica Moldova este pașaportul românesc. Iar vameșii moldoveni le-au cerut românilor fie o invitație autentificată la notar , fie asigurare medicală. Mai mult, şase români au fost informați că nu pot trece granița pentru că nu au făcut testul HIV. Si pentru ca reactia diplomatiei de la Chisinau intarzie, am incercat sa aflu de la Eugen Carpov, fost viceministru de externe, fost reprezentant al RM pe langa Comunitatile Europene ce ar insemna blocarea accesului cetățenilor români în Republica Moldova.

Eurodeputata Mariane Miko, sefa Delegatiei Comitetului de cooperare parlamentara dintre Moldova si UE, s-a aratat surprinsa de cele intamplate la vama moldo-romana.

Sa mai precizam ca şi şeful diplomatiei de la Bucuresti Cristian Diaconescu a avertizat că întoarcerea sistematică a unor persoane de la graniţa poate fi interpretată drept o încălcare a pricipiilor ce stau la baza relaţiei Republicii Moldova cu Uniunea europeană. El a mai spus ca România a fost şi continuă să fie un susţinător al parcursului european al Republicii Moldova, România susţine în continuare încheierea unui acord de asociere care să conţină realizarea unei zone de comerţ liber şi un regim fără vize pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Eugen Carpov considera acesta abordare drept una corecta din partea Bucurestiului.

Isteria antiromaneasca de la Chisinau a fost declansata in contextul campaniei electorale, cand ziarul procomunist Moldova Suverana a publicat o serie de articole in care avertiza cu privire la o presupusa invazie romaneasca la Chisinau, care ar fi urmarit sa destabilizeze situatia politica.

In urma acestor articole, ambasadorul roman Filip Teodorescu a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chisinau unde i s-a adus la cunostinta ingrijorarea autoritatilor comuniste.
Previous Next

XS
SM
MD
LG