Linkuri accesibilitate

Alocații pentru copii în dispută


O încălcare flagrantă a drepturilor copilului

Constantin Căldare din oraşul Dubăsari creşte de unul singur trei băieţi – unul de 14 ani şi doi gemeni de 12 ani şi nu reuşeşte de mai mult de un an, să convingă nici autorităţile transnistrene şi nici pe cele de la Chişinău să plătească familiei indemnizaţii pentru creşterea copiilor. După ce mama băieţilor a plecat din familie, acceptând ca ei să rămână în grija tatălui, familia a ajuns într-o situatie critica de sărăcie. Tatăl, fost profesor de desen, nu-şi mai poate găsi un serviciu.

După ce şi instanţele de judecată transnistrene i-au anulat dreptul la alocaţii, Constantin Căldare, care este, la fel ca şi copiii săi, şi cetăţean al Republicii Moldova, a apelat la Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului al Republicii Moldova. Şi aici refuz. Dintr-o scrisoare a ministrului adjunct Viorica Dumbrăveanu reiese că familiei nu-i pot fi plătite indemnizaţii pentru întreţinerea copiilor deoarece locuieşte pe teritoriul necontrolat constituţional.
Tamara Plămădeală

“Este o încălcare flagrantă a drepturilor copilului”, spune avocatul copilului din Republica Moldova, Tamara Plămădeală: "Nici un act normativ al Republicii Moldova nu prevede, mă refer la cele referitoare la alocaţiile de stat pentru copii, excepţia pentru localităţile din stânga Nuistrului. De aceea vom sesiza iarăşi Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului să ne explice ce act normativ reglementează excepţia regiunilor transnistrene de la plata alocaţiilor. Şi apoi le vom propune, de fapt, le-am şi propus déjà, dar o vom face repetat, să găsească modalităţi de reglementare pentru achitarea alocaţiilor de stat copiilor din regiunea transnistreană. Se încalcă flagrant drepturile copilului pentru că dacă deţin cetăţenia RM, dar chiar şi apatrizii şi cetățenii străini, au aceleaşi drepturi ca şi cetățenii Republicii Moldova."

Totuşi, într-o scrisoare adresată Europei Libere, Ministerul Protecţiei Sociale anunţă că a găsit o soluţie de moment pentru copiii din familia Căldare: le vor fi acordate două ajutoare materiale unice de la Fondul local Dubăsari şi de la Agenţia Rezerve Materiale a Guvernului.

Avocatul copilului, Tamara Plămădeală, spune că va merge în câteva zile la familia Căldare pentru a le transmite şi ea o sumă de bani, pachete cu alimente şi produse de igienă, donate, în urma unui demers al său, de OSCE. Ombudsmenul spune că va continua să facă demersuri pentru ca familiei să i se plătească alocaţiile ce se cuvin pentru copii din bugetul Republicii Moldova.

Chiar dacă autorităţile RM nu au pârghii de control a informaţiei prezentate de familiile care solicit alocaţii de stat şi provin din regiunea transnistreană, cel puţin familiilor care se adresează şi prezintă acte, aşa cum a prezentat familia Căldare şi a dovedit că i s-a refuzat inclusiv prin judecată achitarea alocaţiei, cred că ar exista posibilitatea să aibă acces la structurile noastre de stat ca să depună o cerere şi să i se acorde acest ajutor, spune Tamara Plămădeală.

Tatăl copiilor, Constantin Căldare, spune că aşteaptă acest ajutor ca cel puţin de Paşte copiii să fie aprovizionaţi cu strictul necesar. Potrivit lui, situaţia familiei nu s-a schimbat. "A încercat să se angajeze chiar şi ca hamal la Chişinău pentru zilele de wek-end, astfel încât în zilele când băieţii merg la şcoală să poată avea grijă de ei, însă angajatorii nu au acceptat un asemenea regim. "

Constantin Căldare spune că este hotărât să conteste în instanţele constituţionale refuzul de a i se plăti indemnizaţiile de la bugetul Republicii Moldova, cel puţin ca să poată depune ulterior o cerere la CEDO, însă deocamdata nu-şi poate permite să plătească taxa de stat.

Casa Naţională de Asigurări Sociale poate refuza locuitorilor Transnistriei plata alocaţiilor cu argumentul că ei nu contribuie cu nimic la fondul social al Republicii Moldova, spune Alexandru Zubco, jurist la Centrul de drept deschis de Asociaţia Promo Lex la Coşniţa, peste Nistru. El crede însă că în cazul copiilor, care sunt o categorie asigurată de stat, nu poate fi aplicat acest principiu. Alexandru Zubco spune că Centrul de la Coşniţa îl poate ajuta pe Constantin Căldare să depună o cerere în instanţă.

Cred că dacă o să soluţionăm cazul o să mai vină oameni pentru că mulţi din ei aşteaptă precedente, “lasă unul să meargă şi apoi mergem şi noi”. În general ei nu prea au încredere în autorităţile din dreapta Nistrului şi de aceea nu vor să meargă. Juristul mai spune că din totalul adresărilor depuse de locuitorii regiunii transnistrene la Centrul de la Coşniţa, cele mai multe sunt pe probleme sociale.

Acum mai mult de un an, preşedintele Vladimir Voronin anunţa că s-a gândit să aplice în regiunea transnistreană un plan de măsuri de susţinere socio-economică a populaţiei din stânga Nistrului, care, spunea şeful statului, nu ar trebui să sufere din cauza neînţelegerilor dintre politicieni. Rămâne neclar, la un an de la anunţarea măsurilor, ce s-a avut în vedere, dacă persoanele care solicită cu documente probatorii, sprijin social, nu sunt ajutate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG