Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă


Fotbalul european joacă pentru Cupa Mondială 2010

Simbăta şi miercuri, fotbalul european joacă pentru Cupa Mondială 2010. Meciurile de calificare vor lămuri, în mare parte, numele naţionalelor europene care vor juca în Africa de Sud, vor intra în meciuri de baraj sau vor rămîne acasă. Sînt în joc 13 locuri. 9 vor fi adjudecate direct de cîştigătoarele grupelor iar 4 vor fi decise după meciuri duble de baraj între cele mai bune 8 echipe care încheie grupele pe locul 2. Cîteva din meciurile de sîmbîta au potenţial de mare nivel european.

În primul rînd, Portugalia - Suedia, două din favoritele care au, surpinzător, probleme în grupa de calificare. Danemarca şi Ungaria au un uşor avans (2 puncte) dar Portugalia şi Suedia pot recupera. Meciul direct, de la Lisabona, e, practic, o finală; cine cîştigă prinde şi cine pierde ratează calificarea.

Spania-Turcia e un meci de urmărit, nu pentru că mai poate răsturna situaţia ci pentru că orice meci al Spaniei - campioana Europei - e un spectacol. Spania are 4 puncte avans şi e greu de crezut că mai poate rata calificarea. Turcia are însă nevoie de 1 punct pentru a rămîne în poziţia a doua şi pentru a păstra şansa calificării la baraj.

Grupa a 7-a e o poveste complicată. Serbia a făcut o campanie excelentă şi joacă un meci cheie la Bucureşti. O victorie sau 1 punct ar însemna calificarea aproape certă. Un eşec al Serbiei ar deschide un culoar totuşi îngust României. Probleme mari are Franţa care joacă la Vilnius şi are nevoie absolută de o victorie pentru a rămîne în cursă. Miercuri, după numai 4 zile, Franţa va juca, din nou, cu Lituania, la Paris. O dublă victorioasă aprope ar rezolva problema calificării. Tot miercuri, Austria, care se bate, încă, pentru calificare, joacă, la Viena, cu România şi nu are decît varianta victoriei. Orice punct pierdut înseamnă, practic, dispariţia şanselor de calificare.

Rusia are ocazia de a rămîne în cursă, dacă învinge, la Moscova, Azerbaijan. Va fi primul meci jucat de Rusia după ce antrenorul echipei, olandezul Guus Hiddink, a început să lucreze cu normă dublă, făcînd naveta între naţionala rusă şi Chelsea. Cîştigătoarea grupei e, previzibil, Germania. Rusia e pe locul doi la egalitate cu Ţara Galilor. Însă galezii joacă un meci mult mai greu, acasă, cu Finlanda, altă echipă cu şanse directe la locul 2.

Grupa a 8-a e demult o luptă pentru calificarea directă. Italia şi Irlanda conduc la mare distanţă şi au acelaşi număr de puncte. În mod normal, situaţia va rămîne neschimbată şi netranşată, pentru că ameble echipe joacă acasă, meciuri pe care ar trebui să le cîştige uşor: Italia cu Muntenegru şi Irlanda cu Bulgaria. Însă miercurea viitoare lucrurile se vor lămuri. Italia şi Irlanda vor juca, la Roma, unul din cele mai intersante meciuri ale acestui sezon european.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG