Linkuri accesibilitate

Evlavia electorală a comuniştilor moldoveni


Presa românească semnalează şi propunerea lui Smirnov privind armata a XIV-a

Campania electorala urca spre altarele celor doua biserici ortodoxe din Basarabia – se intituleaza un articol semnat de Viorel Patrichi in ziarul Gardianul. Comentariul porneste de la promisiunea presedintelui Vladimir Voronin, facuta la o intalnire cu mai marii Mitropoliei Moldovei, ca in urmatorii patru ani va lichida mitropolia Basarabiei. In ultimele zile, preoti ai mitropoliei Basarabiei au iesit din neutralitate, indemnandu-si enoriasii sa nu-i voteze pe comunisti, dupa ce in unele localitati, in bisericile supuse Mitropoliei Moldovei, au avut loc manifestari electorale in toata regula. Articolul pomeneste, citand Jurnal de Chisinau, cazul satului Larga, din raionul Briceni, unde crestinii ortodocsi veniti duminica la slujba au avut parte si de o intrunire electorala. Ea a fost prezidata de seful legislativului, care a anuntat la final ca doneaza 150.000 de lei pentru repararea locasului de cult.

Viorel Patrichi adauga informatii despre noi investitiile rusesti: de pilda, un aeroport la Marculesti, adica la frontiera cu Uniunea Europeana si NATO. de altfel, in 2008, schimburile comerciale ale Republcii Moldova cu Rusia au crescut cu 34%. In acest context, initiativa Bucurestiului de a simplifica legea de acordare a cetateniei romane ar fi venit cel putin cu o luna intarziere, arata Gardianul. Ar mai fi si alte semne ale vitezei prea lente de reactie a Bucurestiului: in timp ce primarul Chisinaului nu a fost primit de niciun oficial la ultima descindere la Bucuresti, presedintele Voronin a fost intervievat pentru un post de televiziune romanesc chiar de consilierul Robertei Anastase, presedinta Camerei Deputatilor a Parlamentului Romaniei.

Editia electronica a ziarului Ziua preia comentariile facute la Moscova dupa vizita de saptamana trecuta a liderului transnistrean Igor Smirnov. Este citat portalul rusesc Svobodnaia Pressa, prin intermeidul Agerpres. Potrivit acestui portal, propunerea lui Smirnov, ca armata a XIV-a a federatiei Ruse sa reocupe cazarmile din Transnistria, ar fi fost deja imbratisata de anumite cercuri. Colonelul Vladimir Anohin, vicepresedintele Academiei de studii geopolitice din Moscova, socoteste ca ar fi tocmai raspunsul potrivit din partea Rusiei fata de extinderea Aliantei Nord-Atalntice. “Rusia are nevoie de un avanpost in sud”, ar fi spus Anohin, considerand ca situatia din Transnistria este la fel de primejdioasa ca si cea din Osetia de sud sau Abhazia.
XS
SM
MD
LG