Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Vaclav Bartușka pledează pentru securitatea energetică a Uniunii Europene


Vaclav Bartușka
Vaclav Bartușka

„Noi ( Uniunea Europeană) nu ne folosim de puterea pe care o avem. Sintem piaţa cea mai mare a lumii...”

Vaclav Bartuşka este ambasador pe probleme de securitate energetica al Cehiei. Miercuri el s-a aflat la sediul postului nostru de radio unde a vorbit despre nevoia urgenta ca Uniunea Europeana sa isi staboleasca o noua politica energetica, care sa rupa dependenta sistemului energetic european fata de Rusia.

Vaclav Bartuşka a avut o viaţa complicată la acest început de an. Ţara sa deţine preşedintia prin rotatie a Uniunii Europene pînă in iunie şi in ianuarie a trebuit să medieze relaţia dintre Rusia si Ucraina pe tema gazelor naturale rusesti care nu mai ajungeau la consumatorii europeni. O criza puternică care i-a întărit convingerea că Uniunea Europeana are nevoie urgentă de o noua politică energetică care să o faca independentă de Rusia.

„Ceea ce ne trebuie sînt încă vreo cîteva crize precum cea din ianuarie. Pentru că trebuie să ne trezim și criza din ianuarie a fost prea mică şi prea scurtă. Si vreau să îi multumesc premierului Rusiei Vladimir Putin şi colegilor lui că ne-a ajutat să formulăm o politică unică europeană în domeniul energetic, pentru că, fără ajutorul său, cele 27 de ţări nu ar fi ajuns niciodată să vorbească pe o unică voce în ianuarie anul acesta…” A spus, nu fără ironie ambasadorul ceh. In opinia sa, cum Uniunea Europeană este cel mai mare consumator de gaze naturale al Rusiei, Uniunea Europeana şi nu Rusia ar trebui să dicteze preţurile la gaze, asa cum se intimpla în orice economie de piaţă.

Noi ( Uniunea Europeană) nu ne folosim de puterea pe care o avem. Sintem piaţa cea mai mare a lumii – o jumatate de milliard de oameni. Noi ar trebui să dictăm termenii tranzacţiilor şi nu furnizorul. Dar pentru că sîntem divizaţi şi acţionam fiecare cum ne taie capul, pierdem tocmai şansa pe care o avem.

Vaclav Bartuşka crede că o vină importantă in aceasta chestiune stă pe umerii ţărilor nou admise în Uniunea Europeană, care nu şi-au pus problema independenţei energetice de Rusia în toti aceşti ani de la prăbuşirea regimului communist în ţările lor, iar ţările mai vechi in Uniune nu percep, fara ajutorul celor din centrul si estul continentului, întreaga complexitate a relaţiilor cu Moscova


„Adevărul este că Franţa şi Germania şi Marea Britanie sînt mult mai în siguranţă decit Europa Centrala şi de Est, de aceea ele nu împărtăşesc temerile noastre, pentru că aşa nu au de ce să se teamă. Daca Rusia este UNUL din furnizorii tai de energie şi ea îţi dă 20 la suta din necesar, de ce să te temi ? Daca Putin închide robinetul, poţi să mergi să cumperi de la alt furnizor. Daca însă depinzi 100 la suta de gazul rusesc, atunci ai o cu totul altă perspectivă…”

In opinia ambasadorului ceh pe probleme energetice a venit momentul ca Uniunea Europeană să fie mai fermă în relaţia sa cu Rusia şi să realizeze că ameninţarea Moscovei de a redirecţiona gazele sale naturale catre alte pieţe este “o cacealma”.

Este ideea favorită a lui Putin, că dacă Europa nu se poartă frumos, o sa trimită gazele şi petrolul spre China. Pentru a construi aceste noi coridoare energetice este nevoie de o gramadă de bani, zeci de miliarde de dolari și China poate să joace aceeasi carte “ dură” cu tine, ca furnizor…

Aşadar ce propune Vaclav Bartuşka ? In opinia sa o singură ţară a Uniunii a ales opțiunea corectă şi anume Marea Britanie care, pe tăcute, a început să importe gaze lichefiate din Quatar, Nigeria, Algeria… alte ţări ale Uniunii au început să îşi construiască terminale pentru gazele lichefiate. La fel de important este insă, în opinia sa ca cele 27 de ţări ale Uniunii să continue sa vorbească in chestiunea energetica cu Rusia.. pe o singură voce…
XS
SM
MD
LG