Linkuri accesibilitate

UE - SUA şi ideea unui Acord de Parteneriat Transatlantic


Parlamentul European
Parlamentul European

Propunerea unei strategii comune privind Parteneriatul Estic

Intr-un raportul adopat astazi Parlamentul European propune dezvoltarea unei strategii comune intre Uniunea Europeana si State Unite privind cele sase state din Estul Europei vizate de Politica europeana de vecinatate.

De fapt, paragraful de mai sus este un amendament la raportul final privind relatiile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite, amendament care nu exista initial in raport, dar care a fost propus in ultima clipa de europarlamentarul roman Calin Catalin Chirita.

Deputatul roman crede ca Parlamentul European trebuie sa insiste ca Uniunea Europeana si Statele Unite sa dezvolte o strategie comuna privind Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus, pentru a ajunge la rezultate concrete si durabile in implementarea noului Parteneriat estic si in Sinergia Marii Negre. Potrivit raportului aceasta strategie ar putea fi inclusa intr-un nou Acord de Parteneriat Transatlantic.

Punctul de vedere al deputatului PDL, membru al grupului Popular din PE a avut si sustinerea Grupului socialist. Europarlamentarul Adrian Severin, shadow raportor din partea socialistilor a propus, crearea unui organism transatlantic confederal între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, ca expresie a unei relaţii instituţionalizate, mai profunde şi mai bine structurate între aceşti doi parteneri strategici.

Alaturi de proiectul privind statele din vecinatatea de rasarit, Severin crede ca prin consolidarea parteneriatului strategic transatlantic Uniunea Europeana si Statele Unite isi vor putea creiona intr-o alta lumina relatia cu Rusia.

„ Relaţiile Bruxellesului cu Washingtonul nu ar trebui privite ca o alianţă transatlantică dirijată împotriva Rusiei, ci ca un punct de pornire în stabilirea unei formule pentru o cooperare trilaterală în vederea menţinerii securităţii şi stabilităţii globale”, a argumentat Severin.

Sa mai spunem ca pe langa abordarea comuna a relatiilor cu Rusia şi cu cele şase state est-europene raportul propune ca pana in 2015 Uniunea Europeana să obţină o piaţă transatlantică unificată, să integreze gradual pieţele financiare şi să extindă programul de exceptare de la viză la toate statele membre ale Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG