Linkuri accesibilitate

Cazul consultanţilor expulzaţi din Moldova


Un articol din Romania libera prezinta astazi cazul celor doi consultanti romani in campania electorala a Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, arestati in urma cu doua zile la Chisinau. Cei doi au fost ridicati de pe strada de politia moldoveana, dusi la sediu si anchetati mai multe ore, cu pistolul pe masa. A urmat un simulacru de proces – dupa cum s-a exprimat unul dintre ei intr-o conferinta de presa – in care au fost condamnati la un an inchisoare administrativa. Totusi, se arata in Romania libera, au fost eliberati dupa noaptea de arest, cu masura de a fi expulzati in Romania.

Potrivit spuselor lui Radu Popescu si Razvan Cazacu, cei doi romani din Iasi, ei s-ar fi aflat din nou in pericolul de a fi arestati de politie imediat dupa eliberare. Ceea ce i-a salvat ar fi fost scutul viu facut in jurul lor de cei doi avocati aparatori si de presa. Articolul pomeneste si declaratia vicepresedintelui PLD Moldova: “aceasta actiune este o faradelege, care se adauga unei serii lungi a faradelegilor din Republica Moldova. Autoritatile se comporta ca animalele pentru ca simt sfarsitul aproape”, a spus Vlad Filat, citat la Bucuresti.

Comentariul semnat de Alina Mungiu Pippidi in Romania libera lauda coalitia care guverneaza la Bucuresti pentru solicitarea creditului de la Fondul Monetar International. “Fortati la austeritate, dar cu banii in casa, suntem cat de cat la adapost de vreme rea” – scrie jurnalista. Imprumutul ar fi de altfel evenimentul cel mai important al anului, desi se cheltuie deja o energie disproportionata in asteptarea alegerilor prezidentiale. Alina Mungiu considera ca, pentru o tara care inca il regreta pe Ceausescu in 1992, un presedinte ales prin vot direct este o povara, pentru ca personalizeaza foarte mult batalia electroala. In contextul crizei economice, autoarea comentariului din Romania libera se teme de implicatiile sociale, in special sub aspectul dezintegrarii fragilei clase de mijloc din Romania.

In Cotidianul, Corina Dragotescu constata ca discursul recent al presedintelui american Barack Obama nu a fost mai realist decat cel al autoritatilor de la Bucuresti. Promisiuni ca lucrurile se afla sub control dar nicio dovada ca e chiar asa. Avantaj pentru Romania: pensionarii sunt mai putin amenintati decat cei de peste Ocean, care au mizat masiv pe pensii private, iar depunerile lor nu mai valoreaza, in clipa de fata, nici doi bani.
XS
SM
MD
LG