Linkuri accesibilitate

Voronin-Smirnov, o întîlnire anulată


Preşedintele Vladimir Voronin şi-a anulat vizita pe care urma să o facă ieri la Tiraspol, după ce Igor Smirnov a interzis mai multor diplomaţi occidentali acreditaţi la Chişinău, accesul în Transnistria. Restricţiile de călătorie îi vizează pe reprezentantul special al Uniunii Europene Kalman Mizsei, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău Asif Chaudhry şi ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Petr Kypr. Tiraspolul a anunţat că această măsură ar fi un răspuns la decizia Uniunii Europeane şi a Statelor Unite de a prelungit o interdicţie de viză adoptată încă în 2003 împotriva unui grup de 19 lideri transnistreni, în frunte cu Smirnov.

Într-un comunicat difuzat de Ministerul Reintegrării se arată că preşedintele Voronin regretă decizia transnistrenilor la adresa diplomaţilor occidentali şi speră ca ea să fie revizuită cât mai curând.

Igor Smirnov l-a acuzat pe Vladimir Voronin că refuză să pună în aplicare înţelegerile atinse la Moscova acum o săptămână, iar ceea ce s-a întâmplat, citez din declaraţia difuzată de serviciul de presă al liderului transnistrean, a confirmat, încă o dată că autorităţile moldovene nu sunt gata să meargă pe calea dialogului bazat pe principii de egalitate, am încheiat citatul.

Vă reamintim că la Tiraspol, Voronin şi Smirnov urmau să discute pe seama măsurilor de consolidare a încrederii între cele două părţi. Întrevederea a fost convenită pe 18 martie la Moscova, unde cei doi s-au întalnit cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, semnând şi o Declaraţie ce prevede, printre altele, reluarea negocierilor în formatul 5+2, în prima jumătate a acestui an.
Previous Next

XS
SM
MD
LG