Linkuri accesibilitate

Un miracol economic


Evenimentul despre care va fi vorba în continuare trebuie considerat un miracol

În condiţiile precare în care se află economia moldovenească, evenimentul despre care va fi vorba în continuare trebuie considerat un miracol. Aşadar, săptămîna viitoare S.A. Monolit va da în exploatare o linie tehnologică de producere a materialelor de construcţie, elaborată în baza invenţiilor Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe. La sfîrşitul lunii februarie, Institutul de Chimie şi S.A. Monolit au semnat un contract de colaborare şi supraveghere tehnică pe un termen de 10 ani potrivit căruia beneficiarul muncii ştiinţifice va transfera pe contul partenerului său 15% din venitul anual, obţinut din comercializarea materialelor de construcţie.

Zicînd că avem de-a face cu un miracol, nu exagerez. În ultimii 18 ani, ştiinţa moldovenească s-a tot degradat şi şi-a pierdut legătura cu aşa-numitul sector real al economiei. Nu-i vorbă, în ciuda tranziţiei nemiloase, savanţii moldoveni mai inventau cîte ceva, dar invenţiile lor nu puteau fi puse în practică aici. Ştiinţa moldovenească se transformase într-un domeniu al abstractului care nu avea nici în clin, nici în mînecă cu activitatea agenţilor economici.

De aceea, implementarea de către un producător a unei elaborări ştiinţifice mi se pare un fapt extraordinar. Unde mai pui că autorii invenţiilor vor obţine şi nişte bani.

Or asemenea colaborări între oamenii de ştiinţă şi producători au devenit demult normalitate în alte ţări. Acolo ştiinţa impulsionează dezvoltarea economiei. Acolo nu faci faţă concurenţei, dacă nu eşti la zi din punct de vedere tehnologic şi ignori realizările ştiinţei. Acolo prin colaborarea cu oamenii de ştiinţă poţi depăşi concurenţii.

În Moldova e mai trist. De aceea, colaborarea dintre S. A. Monolit şi Institutul de Chimie trebuie salutată. Fireşte, nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece. Pînă la transformarea ştiinţei moldoveneşti din cenuşăreasă în prinţesă trebuie să mai aşteptăm multă vreme…

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG