Linkuri accesibilitate

Indezirabilii unui proscris şi pretextul unui preşedinte


Dmitri Medvedev şi Igor Smirnov
Dmitri Medvedev şi Igor Smirnov

Contramandîndu-şi vizita la Tiraspol, face Voronin o amendă onorabilă după declaraţia de la Moscova?

Igor Smirnov i-a declarat indezirabili în Transnistria pe trei diplomaţi occidentali: reprezentantul la Chişinău al Uniunii Europene, ambasadorul Statelor Unite în Moldova şi ambasadorul Cehiei, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene.

Smirnov are el însuşi din 2003 interdicţie de viză în Occident, pe care Uniunea Europeană a prelungit-o, recent.

Primul care a protestat faţă de riposta lui Smirnov a fost preşedintele Vladimir Voronin. El şi-a anulat vizita pe care urma să o facă astăzi la Tiraspol.
Reprezentantul special al Uniunii Europene în Moldova, Kalman Mizsei ne-a declarat că a rămas nedumerit, atunci cînd a aflat, ieri seara, că Tiraspolul i-a interzis să intre pe teritoriul Transnistriei: ”Uniunea Europeană se pronunţă pentru reluarea cît mai grabnică a negocierilor în formatul “5+2”. Am înţeles că şi la întrevederea trilaterală de la Moscova din săptămîna trecută s-a dorit acelaşi lucru. Din acest motiv nu înţelegem ultima decizie şi poziţie a domnului Smirnov. El însuşi a anulat ceea ce a semnat la Moscova. Fireşte, astfel de decizii favorizează o atmosferă nu tocmai pozitivă în negocieri.. “ a declarat Europei Libere, Kalman Miszei.

La rîndul său, amabasadorul ceh în Moldova, Petr Kypr declarat şi el persoană non grata de administraţia de la Tiraspol, ne-a spus că prin astfel de metode regimul Smirnov ar încerca, de fapt, să se facă important: ”Oricum ai da, este vorba despre un regim care nu a fost recunoscut de vreun stat şi nici de ONU. Nu am şi nici nu am avut intenţia să mă întîlnesc cu domnul Smirnov sau cu altcineva care a fost ales in mod antidemocratic.”

Ambasada americană în Moldova nu şi-a făcut publică deocamdată atitudinea faţă de interdicţia impusa de autorităţile de la Tiraspol.

În opinia politologului Denis Cenuşă, interdicţia impusă de Tiraspol unor oficiali ai Uniunii Europene şi ai Statelor Unite, ar fi fost de fapt un pretext pentru preşedintele Vladimir Voronon ca să-şi amîne vizita de azi la Tiraspol: ”Renunţarea liderului moldovean de a se deplasa la Tiraspol poate fi explicată prin faptul că Voronin nu doreşte să discute despre Acordul privitor la principalele sisteme de garanţii în procesul reglementării transnistrene, care în principiu ar permite legiferarea necondiţionată a acordurilor curente şi precedente semnate în problema transnistreană. Pe de altă parte, anularea întâlnirii cu Smirnov poate fi calificată drept gest de solidaritate a lui Voronin vizavi de cei trei reprezentaţi occidentali declaraţi “persona-non-grata” de către autorităţile transnistrene. Sprijinirea cauzei amabasadorilor occidentali (UE, SUA, Republica Cehă) prin refuzul de a se deplasa la Tiraspol reprezintă o încercare vădită a lui Voronin de a se achita în faţa Occidentului pentru Declaraţia semnată la Moscova, care de facto minimalizează importanţa formatului de negocieri “5+2” şi vulnerabilizează poziţia RM în dialogul cu Rusia. ” conchide analistul independent, Denis Cenuşă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG