Linkuri accesibilitate

Cehia cu un guvern demisionar


Premierul demisionar Mirek Topolanek
Premierul demisionar Mirek Topolanek

Social democrații și comuniștii determină căderea guvernului Topolanek

Cu 101 voturi pentru si 96 impotriva, camera inferioara a parlamentului de la Praga a votat ieri o motiune de neincredere in guvernul de centru dreapta al premierului Mirek Topolanek. Un vot care pune intr-o pozitie neobisnuita Uniunea Europeana, caci Cehia detine presedintia prin rotatie a Uniunii pina in luna iunie.

Este pentru prima data, dupa 1993, dupa desparţirea Cehiei de Slovacia, cind un guvern de la Praga este inlaturat din funcţie in urma votului parlamentului si momentul este foarte neplacut atit din perspective europeana cit si pentru ca la sfirsitul saptaminii viitoare, preşedintele Statelor Unite Barak Obama urmeaza sa viziteze Cehia pentru a se intilni cu cei care reprezinta preşedintia Uniunii Europeane.

Intr-un comunicat al Comisiei Europene se arată încrederea pentru capacitatea Cehiei de a-şi duce la bun sfirşit mandatul de presedinte prin rotatie a Uniunii Europene.

Mirek Topolanek a declarat că este gata să îşi dea astazi demisia ca urmare a votului din parlamentul Cehiei, dar, potrivit agenţiei Reuters, opozitia social democrată, care a provocat caderea guvernului a declarat, prin vocea liderului său Jiri Paroubek că guvernul lui Topolanek ar putea să rămină în funcţie pină ce îşi va incheia mandatul la preşedintia Uniunii Europene, adică pină în luna iunie.

Votul a fost provocat de social democraţi care susţin că guvernul a gestionat prost actuala criză economică şi financiară.

Este al treilea guvern al Uniunii Europene care cade ca urmare a crizei economice globale, după cel al Letoniei si al Ungariei. Evoluţiile Cehiei în criza economică globala sint mult mai bune decit ale Ungariei sau Letoniei, moneda naţională, coroana, raminind solidă şi fără mari fluctuaţii pe piaţa valutară.

Paroubek a spus că ar fi nevoie un guvern de tehnocraţi in acest moment pentru a putea face faţă efectelor crizei economice globale.

Luni, inainte de votul parlamentului de la Praga, Topolanek a spus că, in eventualitatea unui vot de neincredere, alegeri anticipate ar putea fi organizate in această vară dacă, trei încercări successive de a forma un nou guvern eşuează. Ceea ce, spun experţii, nu ar fi imposibil, avind in vedere că ar fi foarte greu de format un guvern fara voturile partidului Civic Democrat al premierului demisionar.

Potrivit unui sondaj de opinie de saptamina trecută partidul social democrat este cu doar 4 procente şi jumătate inaintea partidului Civic Democrat.

Decizia de ieri a camerei inferioare a parlamentului de la Praga lasă în seama social democraţilor doua probleme foarte controversate – votul din camera superiaoa a parlamentului de la Praga referitor la Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene si problema amplasarii in Cehia a radarului american, parte a scutului defensive antirachetă din Europa. Daca social democratii sustin Tratatul de la Lisabona cu mai multa ardoare decit euroscepticii din partidului lui Topolanek, ei sint ferm impotriva radarului american. De altfel subiectul figura pe agenda convorbirilor de la Praga dintre preşedintele Obama si autoritatile cehe din 4-5 aprilie.
XS
SM
MD
LG