Linkuri accesibilitate

„Libertatea în vizor“


Moldova - Conference on Eastern Europe in Berlin, March2009
Moldova - Conference on Eastern Europe in Berlin, March2009

Conferinţă internaţională la Berlin dedicată aniversării a 20 de ani de la prăbuşirea comunismului

„Libertatea în vizor. 1989 şi noul început în Europa“ s-a intitulat conferinţa internaţională, dedicată aniversării prăbuşirii blocului comunist, care a avut loc la Berlin. Conferinţa a fost organizată de Institutul Goethe, de ambasada Poloniei în Germania şi de Societatea germană de studii est-europene (DGO).

Societatea a scos cu acest prilej un număr dublu al publicaţiei „Osteuropa“ în care a publicat o parte a referatelor prezentate în cadrul simpozionului cît şi mai multe studii şi analize semnate de experţi care abordează aceeaşi tematică din diferite perspective.

Evocînd evenimentele istorice ale anului 1989, preşedintele Institului Goethe, Klaus Dieter Lehmann a sublinat ideea că schimbările care s-au produs atunci, constituie şi un fenomen cultural.

„Schimbările de neimaginat în urmă cu 20 de ani nu pot fi descrise doar cu ajutorul categoriilor politice sau economice, sau ca o simplă schimbare insituţională, ci, în primul rînd, ca un fenomen cultural, un fenomen pus în mişcare de către oameni.“

Descriind situaţia generală din 1989, ambasadorul Poloniei Marek Prawda a reliefat pesimismul est-european şi tendinţa răspîndită de a părăsi răsăritul. În această atmosferă lipsită de speranţe concrete, oamenii s-au complăcut în ceea ce ambasadorul a numit „mentalitatea sălii de aşteptare“.

Fosta preşedintă a parlamentului federal, creştin-democrata germană Rita Süßmuth s-a referit la importanţa libertăţii cîştigate în urmă cu 20 de ani. Totodată, ea a avertizat împotriva uitării evenimentelor, afirmînd: „1989 a fost uitat prea repede. Cine îi mai cunoaşte astăzi pe activiştii civici, pe disidenţi şi pe revoluţionari?“

Unul dintre aceşti disidenţi a fost prezent şi a ţinut discursul de inaugurare a conferinţei. Este vorba despre Adam Michnik, din Polonia, o figură emblematică a opoziţiei est-europene. Michnik a avertizat faţă de anumite încercări de mistificare a evenimentelor din 1989. Ceea ce s-a întîmplat atunci trebuie privit ca suma contribuţiilor multiple, individuale şi colective, dar şi al unui factor decisiv care de multe ori este subestimat. Este vorba despre rolul lui Gorbaciov.

Potrivit lui Michnik, norocul opozanţilor din est a fost faptul că Mhail Gorbaciov a crezut că poate moderniza socialismul. „Astfel, el ne-a ajutat să-l demontăm“, a spus Adam Michnik. Fostul disident a mai avertizat faţă de demonizarea exclusivistă a foştilor comunişti, afirmînd că şi ei au contribuit la demolarea sistemului. Michnik a mai spus că şi un comunist se poate schimba şi nu trebuie să rămînă toată viaţa o canalie.
XS
SM
MD
LG