Linkuri accesibilitate

Tuberculoza o boală infecțioasă în Moldova


Maria Cetulean
Maria Cetulean

Interviu cu Maria Cetulean, director al Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie de la Chișinău

Datele statistice arata ca numarul bolnavilor de tuberculoza in municipiul Chisinau a inregistrat o usoara scadere in 2008, dupa o lunga perioada de crestere continua a incidentei acestei maladii. Cea mai grava situatie s-a inregistrat intre 1996 si 1998, insa numarul persoanelor diagnosticate cu tuberculoza a continuat sa creasca si in perioada 2001-2005, in pofida realizarii programului national de control al tuberculozei, atingand cifra de 116 bolnavi la 100 de mii de persoane, a constatat Maria Cetulean, directorul Spitalului clinic municipal de ftiziopneumologie.

Aceasta crestere s-a datorat, afirma ea, nu lipsei de medicamente sau ineficientei programelor de combatere a tuberculozei, ci dimpotriva – faptului ca populatia si personalul medical au devenit mult mai atenti la simptome, reusind sa depisteze tot mai multe cazuri de infecie sau recidiva a acestei boli.

In 2008 incidenta tuberculozei in Chisinau a fost de 98 de bolnavi la fiecare 100 de mii de locuitori ai capitalei, dar mai putin imbucurator e ca o buna parte dintre acestia au fost depistati tarziu si internati cu forme deja avansate de tuberculoza, a spus Maria Cetulean. Tuberculoza este tratata gratuit, la fel ca si maladiile asociate in forme acute, a precizat ea, dar pentru tratamentul care nu poate fi acoperit din contul politei de asigurare medicala obligatorie, pacientii se vad obligati sa plateasca singuri. Toate ajutoarele umanitare sau cele financiare venite din strainatate pentru prevenirea si combaterea tuberculozei au fost folosite strict conform destinatiei, a tinut sa ne asigure directorul Spitalului municipal de ftiziopneumologie.

Bolnavii de tuberculoza ar trebui sa constientizeze ca ei reprezinta o sursa de infectie si sa nu-i supuna riscului pe cei care ii inconjoara. “Trebue sa existe dorinta bolnavului de a se trata. Pentru ca daca bolnavul nu vrea chiar si in penitenciar unde este supus unui tratament fortat, daca el refuza, atunci nu putem sa-i facem nimic”, a mai spus Maria Cetulean cu referinta la mentalitatea unor bolnavi, care o data ce s-au infectat cauta, parcă, sa se razbune pe toți ceilalti. In acelasi timp, persoanele care primesc un tratament neregulat, cu intreruperi, fac forme de tuberculoza multirezistenta, mult mai greu de diagnosticat si, deci, de tratat la persoanele care fac tuberculoza pentru prima data, a atentionat in final directorul Spitalului clinic municipal de ftiziopneumologie.
XS
SM
MD
LG