Linkuri accesibilitate

Ziua mondială de combatere a tuberculozei și Moldova


Ban Ki-moon, secretarul general ONU la cermonia de semnare a documentului "Apelul pentru oprirea tuberculozei".
Ban Ki-moon, secretarul general ONU la cermonia de semnare a documentului "Apelul pentru oprirea tuberculozei".

Incidența tuberculozei în Moldova rămîne extrem de mare

Deşi a trecut mai bine de un secol de cînd doctorul Robert Koch a diagnosticat pentru prima dată şi descoperit tratamentul tuberculozei, această maladie rămâne o problemă epidemiologică aproape în lumea întreagă, producând moartea multor milioane de oameni anual, mai ales în ţările sărace. Ziua de 24 martie a fost aleasă pentru a atrage atenţia opiniei publice, pentru a cîta oară, asupra acestei maladii.

Tuberculoza nu ocoleşte nici Moldova. Ea rămîne una dintre ţările din lume cele mai afectate – printre primele 18 cu probleme de tuberculoză multirezistentă acută. Incidenţa tuberculozei este în Moldova de 120 de pacienţi la 100 de mii de persoane.

La Chişinău, zilele de combatere a tuberculozei au început duminică. Ele sunt marcate de lecţii-concurs destinate mai ales deţinuţilor bolnavi de tuberculoză. Aceştia sunt invitaţi să vizioneze filmul „Tuberculoza”, realizat de Asociaţia Olandeză Regală de Tuberculoză, după care, trebuie să răspundă la o serie de întrebări despre pericolele şi consecinţele tratării întârziate a tuberculozei. În prezent, aproximativ 6 la sută dintre bolnavii de tuberculoză din puşcării renunţă la tratament, arată datele specialiştilor în domeniu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG