Linkuri accesibilitate

Washington: senatorul Carl Levin propune o colaborare cu Rusia în chestiunea scutului anti-rachetă


Statele Unite ar trebui sa caute colaborarea cu Rusia pentru a conracara amenintarea rachetelor iraniene, a declarat, citat de agentia Reuter, presedintele Comisiei fortelor armate din Senatul american, Carl Levin. In opinia sa, simplul fapt de a discuta serios cu Moscova aceasta problema ar transmite un mesaj puternic Iranului si ar putea duce la repararea relatiilor dintre Statele Unite si Rusia.

"Avem posibilitatea sa oferim Moscovei colaborarea in legatura cu planurile noastre defensive din Europa, si ar trebui sa nu o ratam" a spus senatorul american. Levin a spus ca ar trebui luata serios in considerare o propunere mai veche de colaborare venita din partea Moscovei si anume de a fi folosita statia de radar la Garbala, din Azerbaijan in cadrul scutului anti-racheta. Levin a cerut si Pentagonului sa revada modul in care cumpara tehnologii pentru apararea anti-racheta, pentru ca a cheltuit anual peste 10 miliarde de dolari cu aceste achizitii.

Presedintele Barak Obama a sugerat recent ca Washingtonul ar putea sa renunte la instalarea unui radar in Cehia si a 10 interceptoare de rcahete in Polonia daca Rusia ar sprijini eforturile americane de a opri regimul de la Teheran sa construiasca arme nucleare.
XS
SM
MD
LG