Linkuri accesibilitate

3 eurodeputate fac un apel în sprijinul unei moldovence condamnate la 20 de ani închisoare


Trei deputate socialiste europene îi scriu presedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin pentru a susţine cauza unei moldovence condamnata la 20 de ani de inchisoare pentru avort, informeaza corespondenta noastra la Strasbourg.

Gabriela Cretu, co-presedinta Grupului de lucru privind sanatatea reproducerii, HIV/SIDA, populatie si dezvoltare a Parlamentului European, Anne Van Lancker si Glenys Kinnock isi exprima in scrisoare îngrijorarea fata de „încalcarea, de catre autoritatile moldovene, a drepturilor fundamentale” ale Luciei Sudureac si cer „anularea sentintei pronuntate impotriva acesteia”. In 2006 Lucia Sudureac a ramas însarcinata, dupa ce fusese violata de catre angajatorul ei, şi a recurs la avort acasa. Ea a ajuns la spital, suferind o hemoragie puternica. Doctorii au reclamat-o politiei, care a reţinut-o. In urma procesului, tinara a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, desi, amintesc expeditoarele epistolei, cu toate ca legislatia moldoveana nu incrimineaza avortul.

Luciei Sudureac i-a fost refuzat dreptul de apel in fata Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova. Cele trei eurodeputate socialiste ii reamintesc presedintelui Voronin ca, "potrivit Planului de Actiune Uniunea Europeana-Republica Moldova, tara sa s-a angajat sa respecte drepturile omului si libertatile fundamentale, egalitatea între sexe si independenta justitiei, si ca tinerea acestor angajamente reprezinta una dintre conditiile integrarii Moldovei în structurile europene".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG