Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe al Poloniei cere Statelor Unite să nu renunțe la scutul defensiv anti-rachetă


Ministrul polonez de externe Radek Sikorski a declarat ieri la conferința internaţională Forumul de la Bruxelles, că speră ca noua administraţie americana să nu abandoneze planurile de amplasare a componentelor scutului defensiv anti-rachetă în Polonia. Sikorski a spus că Polonia şi-a asumat - cităm anumite riscuri politice” atunci cînd a semnat, împreună cu fostul secretar american, acordul pentru instalarea de interceptoare de rachete pe teritoriul polonez.

Seful diplomaţiei poloneze a mai adaugat şi că speră ca polonezii să nu regrete încrederea arătată Statelor Unite, adăugînd şi că Rusia a continuat să ameninţe că va amplasa rachete în apropierea Poloniei dacă vor fi amplasate interceptoarele de rachete americane in Polonia. Administraţia Obama revede in prezent strategia de securitate a Statelor Unite, inclusiv amplasarea acestui scut defensiv in Europa Centrală și de răsărit, un proiect căruia Rusia i se opune cu înverşunare.

La conferința de la Bruxelles, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Uniunea Europerană că încearcă să îşi creeze o zonă de influenţă în fostul spațiu sovietic, prin recentul aprobatul program al parteneriatului estic din care fac parte Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan şi Belarus. La conferința de la Bruxelles au participat și preşedintii Georgiei si ai Letoniei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG