Linkuri accesibilitate

Programe electorale burduşite de promisiuni deşarte


Europa Liberă sondează starea de spirit a alegătorilor: dezamăgire, lehamite, apatie

Zilele astea mi-a trecut prin minte celebra frază a lui Caragiale: “Eu cu cine votez?” Aşa că am pornit in căutarea răspunsului la intrebarea "D-stră cu cine votati?" Oamenii cu care am discutat se intreabă intre ei care ar fi măcar un partid care poartă o campanie decentă şi tot ei insistă ca cel putin cineva să numească un candidat care să nu aibă o platformă burduşită de promisiuni.

De politica moldovenească multora le este lehamite şi li se pare că niciun partid nu reprezintă o certitudine, aşa că primul impuls e să nu meargă la vot. Din simţ civic unii se gândesc totuşi să participle. La Nisporeni i-am cunoscut pe sotii Veronica si Vasile Crudu. Mergeau sa-si lucreze cota de pămant. Veronica e lucrător medical, Vasile de cativa ani lucreaza in străinatate. A revenit la bastină, pentru a participa la alegeri. E printre putinii moldoveni de la care aud acest lucru.

Spuneam ceva mai devreme că multi moldoveni isi pun intrebarea "De ce ar mai merge la vot ?" Pentru că ei au incercat toate tipurile de vot: au votat partidul pe care il simpatizau, l-au votat pe cel mai putin rau din cei rai, fara a vedea vreo schimbare in bine. Ce ar mai putea sa incerce ? Asa cum spun unii experti, campania asta este slabă, remarcându-se doar prin câteva scandaluri nu printr-o polemică reală de idei între candidaţi. Oamenii nu sunt suficient de informaţi şi candidaţii nu sunt suficient de puternici ca mesaj. E clar că interesul pentru politică scade, mai ales din dezamăgire. Am mers la sudul Moldovei pentru ca alegerile bat si la usa cahulenilor.

A fost membru al CC si membru al Biroului Politic al CC al PCUS. Ultimul prim-secretar al Partidului Comunist din fosta RSSM. Cu ambasadorul Grigore Eremei vorbim despre pulsul electoral.

Unii se conving totusi ca America trăieste miracolul ! Oamenii au iesit la vot si au format chiar cozi interminabile cu opt ore inainte de deschiderea urnelor ! Tinerii americani au raspuns indemnului de a iesi la vot, de a isi decide singuri viitorul ! Si in RM ca si in SUA, criza financiara se face simtita, ratele la banca cresc, preturile la alimente explodeaza, somajul a inceput sa isi arate coltii si oamenii sa ramana fara locuri de munca.
XS
SM
MD
LG