Linkuri accesibilitate

Mizele Romaniei pentru R. Moldova se dizolvă în Parteneriatul Estic


Pozitia ezitanta a Romaniei fata de Parteneriatul Estic a fost determinata si de agenda bilaterala moldo-romana. Dorinta Bucurestiului de a imprima o perspectiva de aderare clara pentru Republica Moldova, similara celei oferite Balcanilor de Vest, a influentat viziunea Romaniei asupra Parteneriatului Estic, care ofera acorduri de asociere, fara a promite insa integrarea statelor vizate. Cu toate acestea presedintele roman Traian Basescu a spus la Bruxelles dupa intilnirea la virf a statelor comunicare ca “Romania si-a atins toate obiectivele la acest summit” inclusiv in ceea ce priveste Parteneriatul Estic care va fi combinat cu o alta initiativa a Uniunii Europene lansata deja in zona, Sinergia Marii Negre.

Parteneriatul estic a fost conceput de catre Polonia si Suedia, partial pentru a contrabalansa Uniunea pentru Mediterana, lansata la ideea Frantei, dar si pentru a sprijini statele post-sovietice afectate de criza. Scopul acestui parteneriat cu Armenia, Georgia, Moldova, Azerbaidjan, Ucraina si Belarus este nu doar stabilizarea regiunii, ci si dorin\a de a o face mai prospera prin integrarea economiilor sale in cadrul Uniunii Europene. Se prevede, intr-un viitor nu se stie cit de indepartat, renuntarea la vize si incurajarea autoritatilor din aceste state de a adopta regulile si normele comunitare.

Romania s-a opus acestui parteneriat prin declaratii diplomatice si prezidentiale, crezind ca in acest fel s-ar putea oferi Republicii Moldova un start mai bun in apropierea de Uniunea Europeana. Pe de alta parte Chisinaul nu a facut eforturi suplimentare pentru intarirea statului de drept si a economiei de piata, astfel incit sa poata prinde un eventual loc in vagoanele statelor din Balcanii de Vest, care se afla in discutii mai avansate cu Bruxellesul. Chiar si asa, prin plasarea Republicii Moldova in grupul statelor Parteneriatului Estic, Romania poate incuraja reformele de peste Prut, desi entuziasmul populatiei in acest sens nu este prea mare devreme ce doar 40 la suta din moldoveni percep Romania drept partener decisiv in vederea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana, aderare care oricum este de domeniul viitorului foarteindepartat odata cu detasarea clara a statelor din parteriatul estic de cele din balcanii de vest.

Politigraf

XS
SM
MD
LG