Linkuri accesibilitate

Revista presei de vineri


despre alegeri și cu atacuri neoneste la adresa ONG-urilor

Intr-un comentariu de Constantin Cheianu, in "Timpul". se spune: „Atitudinea concurentilor electorali fata de dezbaterile electorale este diferita. Unii concurenti le iau foarte in serios si trimit acolo liderii si piesele de baza, altii, din contra, fie le ignora, fie isi delegheaza oameni de planul doi. Chiar daca nu la dezbateri se decide destinul unei campanii, mi se pare ca aceste aparitii televizate oricum trebuie tratate cu toata seriozitatea”. Consideratiunea in cauza i-a fost inspirata lui Cheianu de prestatia unor reprezentanti ai opozitiei, care s-au lasat dominati de comunisti; si tot el e cel care concluzioneaza: “nimic nu poate poate impiedica mai mult opozitia sa piarda in alegeri, decat opozitia insasi”.

Tot despre alegeri, Dan Dungaciu, mediteaza la “cifre, sondaje si strategii electorale”, iar de la Constantin Tanase puteti afla cum vede el “electorala pe ultima suta de metri”. Va mai propune azi "Timpul", o analiza comparata a programelor si promisiunilor electorale, comentate de cativa experti independenti.

Dintr-o perspectiva opusa si "Moldova Suverana" si "Saptamana", lupta azi cu ONG-istii care, din punctul lor de vedere, au numaidecat ceva de impartit cu actuala guvernare. In "Saptamana", de exemplu, Viorel Mihail zice asa: “Coloana a V-a din Moldova e pitita in liota de ONG-uri care lupta pentru dreptatea si interesele altor tari, dar nu pentru ale Moldovei”. Iar "Moldova Suverana" insista ca organismele internationale sa monitorizeze cu maxima atentie opozitia politica din Republica Moldova si “asa-zisele organizatii civice, democratice din aceasta tara, nu doar partidul de guvernamant, iar asta doar prin primsa concluziilor indoelnice emise partizan, in favoarea opozitiei, de catre aceste organizatii civice”.

In fine, "Jurnal de Chisinau" atentioneaza: “Sub scutul legii / Masinile Parlamentului fac agitatie electorala”, iar Iurie Rosca se pare ca e principalul client la garajul Legislativului. Mai puteti afla din "Jurnalul de azi" si cine sunt cei mai bogati demnitari. Asta potrivit propriilor lor declaratii de venit. Eu va spun doar ca presedintele Voronin, liderul anul trecut, a fost devansat in top de prietenul sau, ministrul Constructiilor, Vladimir Baldovici, cu o avere pe care si-a estimat-o la 2,8 milioane lei.

Despre trilaterala de la Moscova si declaratia pe care presedintele Voronin a semnat-o acolo cu Igor Smirnov "Jurnal de Chisinau" il citeaza pe analistul politic si politicianul Oazu Nantoi: “Intalnirea dintre Voronin si Medvedev este un show electoral”. Chiar si "Saptamana" plaseaza articolul despre aceasta intalnire – a lui Voronin si Smirnov, cu Medvedev – sub genericul “chestiuni politico-electorale”. "Timpul" titreaza “Voronin inchina Moldova Rusiei” si intreaba: “Ce zici Iurie Rosca”. "Flux"-ul nu spune ce zice Rosca, dar publica un interviu cu Vladimir Socor, a carui parere e ca “avem nevoie de retragerea trupelor rusesti inaintea reglementarii politice”. Iar "Moldova Suverana" tine sa ne asigure, asa cum i-a asigurat si presedintele Voronin pe ambasadorii occidentali, ca “discutiile de la Moscova au fost sincere si constructive”.
XS
SM
MD
LG