Linkuri accesibilitate

Trilaterala de la Moscova: un exerciţiu electoral


Reuniunea de la Barhiva
Reuniunea de la Barhiva

Un document susceptibil să permită legiferarea prezenţei militare ruse

Presedintele Comisiei parlamentare pentru numiri si imunitati, comunistul Vladimir Turcan, afirma ca declaratia semnata ieri la Barviha de seful statului trebuie salutata tocmai pentru ca, pe de o parte, ar consacra consimtamantul Moscovei si al Tiraspolului de a reveni la negocieri in format complet, 5+2, iar pe de alta – prevede transferul misiunii de pacificare din Transnistria sub mandat OSCE.

Militarii rusi din contingentul comun de pacificatori de-a lungul Nistrului, ne-a mai declarat Vladimir Turcan, nu trebuie confundati cu trupele rusesti ce stationeaza inca in regiune si care vor fi retrase cat de curand posibil, conform propunerilor din asa-zisul “pachet” privind reglementarea transnistreana, a cautat sa ne asigure deputatul comunist.

De o cu totul alta parere este, insa, vicepresedintele Partidului Democrat Oleg Serebrean: “Se lasa intredeschise portite pentru legiferarea prezentei militare ruse. Da, evident, se spune ca vor fi casti albastre ale OSCE. Insa noi stim cine detine parghi importante de influenta in OSCE si ne-am putea trezi cu casti albastre de fapt rusesti in uniforma OSCE-ului.”

La fel, si presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean crede ca semnatura aplicata de presedintele Voronin pe declaratia de la Barviha reprezinta o recunoastere fatisa a prezentei trupelor militare ruse in Moldova: “Trupele OSCE dupa reglementarea conflictului transnistrean vor inlocui trupele ruseti? Este un truc, pentru ca cine stie cand acest conflict va fi solutionat! Voronin isi solutioneaza probeleme lui si incearca sa ne vanda sau cate o bucata, sau integral. Asta este!”

Vicepresedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tanase contesta la randu-i atat dreptul presedintelui Voronin de a semna acest document, cat si capacitatea actualei guvernari de a onomora dupa alegeri obligatiile ce si le-a asumat in acest fel: “Insesi autoritatile ruse nu cred ca pun prea mare miza pe acest document semnat. Este legitim un document care are un mandat pentru viitor – de a exercita si a pune in aplicare o strategie, inclusiv si pentru reglemntarea conflictului transnistrean. In cazul dat un document semnat de un presedinte al carui mandat expira peste cateva saptamani, sigur ca nu mai are nici o legitimitate politica.”

Toti liderii din opozitie cu care am reusit sa sa stam azi de vorba au au fost de parere ca trilaterala de ieri de la Moscova a fost o actiune strict electorala in sprijinul comunistilor, menita sa sugereze alegatorilor ruslingvi care este forta pe care mizeaza Moscova in aceasta campanie.

Incercarea noastra de a obtine un comentariu si de la vreunul din liderii Partidului Popular Crestin Democrat n-a avut, din pacate, succes.
Previous Next

XS
SM
MD
LG