Linkuri accesibilitate

Războiul traficanţilor de droguri din zona de frontieră americano-mexicană


Traficul cu droguri nu a fost niciodata o gluma, dar acum a devenit –la frontiera Statelor Unite cu Mexicul—un adevarat razboi. Mexicul este scena unor violente fara precedent. Mii de oameni si-au pierdut viata. Presedintele tarii, Felipe Calderon a trimis in zona de frontiera zeci de mii de militari, asta pentru a contracara legaturile corupte intre traficanti si elemente din politie.

Experti considera ca una dintre cauzele violentei este faptul ca bandele de traficanti mexicane obtin arme din Statele Unite. Dar problema nu mai este in nici un caz una exclusiv mexicana. Violenta s-a intins si-n Statele Unite. In Phoenix, statul Arizona de exemplu s-au produs rapiri si confruntari intre bande rivale. Ori actuala sefa a Agentiei pentru Securitate Interna, Janet Napolitano stie foarte bine ce se intimpla pentru ca a fost pina acum guvernatoarea statului respectiv.

In apropiere de orasul de frontiera El Paso, din Texas autoritatile americane urmaresc cu interes si ingrijorare eforturile trupelor mexicane. Nu doar zona de granita e afectata. Senatorul democrat de Illinois, Richard Durbin a spus la o audiere in Congres ca, “bande de traficanti mexicani sint acum prezente in cel putin 230 de orase americane, fata de 50 in anul 2006”.

Ce e de facut? Situatia preocupa armata americana . Generalul Gene Renuart, comandantul regiunii de nord –care acopera zona de frontiera—a spus ca in citeva zile urmeaza a fi anuntat un plan amplu, la care vor participa toate agentiile guvernamentale americane. Sprijin va fi acordat eforturilor militarilor mexicani. Controlul la frontiera va fi intarit.

Una dintre idei—care demonstreaza gravitatea situatiei - este utilizarea unor metode la care fortele americane recurg in razboaie de gherila, in Irak si Afganistan. Guvernul Mexican depune si el eforturi pentru stoparea traficului. Dar coruptia interna este un obstacol serios. Iar traficantii sint un adversar organizat si redutabil. Bande au in solda lor fosti militari mexicani, care au fost antrenati de Forte Speciale americane pe cind se aflau in fortele armate mexicane. “Sint bine pregatiti. Foarte sofisticati si periculosi” – a spus senatorul republican de Virginia, Jim Webb, fost militar de cariera.

XS
SM
MD
LG