Linkuri accesibilitate

Cotidianele bucureştene şi spiritul de haită al parlamentarilor


“De la vietuire la supravietuire” se intituleaza un comentariu semnat de Ion Vianu in Romania libera. Articolul porneste de la o emisiune de televiziune, in care academicianul Eugen Simion a incercat sa convinga ca Romania nu este si nu poate fi in esec, gratie culturii sale consistente. Ion Vianu nu crede ca mostenirea culturala mai poate tine de cald, intr-un prezent care se deseneaza fara niciun proiect. Or, arata comentatorul, acest proiect ar fi trebuit formulat de politicienii Romaniei de azi. Ei sunt insa exclusiv orientati “pe profitul individual, pe egoism si pe lipsa unei viziuni pe termen lung”. Una dintre consecinte este vizibila cu ochiul liber: prin satele romanesti, curtile si gradinile oamenilor sunt foarte ingrijite, in schimb, in drumul comun trebuie sa iesi incaltat in cizme de cauciuc, “ca si cum romanului nu i-ar pasa de ce se intampla dincolo de granitele gospodariei lui”.

“Exista in Romania multa forta vie, scrie Vianu, dar tara este departe de a da ce poate sa dea”. In unele puncte, ea arata mai degraba “ca o colonie jefuita decat ca o tara independenta si mandra de ea”.

Prezentul politic nu arata prea bine nici in comentariul lui Cristian Ghinea, tot din Romania libera. Autorul face o analiza a sistemului de vot uninonimnal introdus in Romania la ultimele alegeri parlamentare, si o face pentru ca acest sistem, asa imperfect cum este, nici macar nu va fi aplicat la alegerile europarlamentare care vor avea loc in luna iunie. Romanii isi vor alege reprezentantii la Parlamentul european in sistem clasic de lista, cum se mai intampla doar in 9 tari europene. Celalalte 18 folosesc uninominalul. Incercarea de a schimba lucrurile s-a izbit in Romania, arata Ghinea, de bascaliile parlamentarilor, care au preferat sa actioneze in spiritul de haita (expresia ii apartine) al actualei clase politice.

In Cotidianul - unul din numeroasele comentarii din ultimele zile care pornesc de la declaratii difuzate de televiziuni. In speta, o declaratie a omului de afaceri liberal Dinu Patriciu, care nu-i acorda nicio sansa lui Traian Basescu la un al doilea mandat de presedinte. Alin Fumurescu ii reaminteste celui mai bogat om din Romania ca nu se prea pricepe la politica: la fel a spus si inaintea celui de-al doilea mandat al lui Ion Iliescu.
XS
SM
MD
LG