Linkuri accesibilitate

Gilad Shalit, soldatul israelian răpit de Hamas, o mie de zile


Adunare de protest cerînd eliberarea lui Shalit
Adunare de protest cerînd eliberarea lui Shalit

La Ierusalim, în faţa reşedinţei premierului Israelului, s-a ridicat în urmă cu câteva zile un cort. În umbra lui stau părinţii lui Gilad Shalit, soldatul israelian răpit în 2006 de militanţii palestinieni. Tatăl şi mama nu şi-au mai văzut fiul de o mie de zile şi cer guvernului un singur lucru: să-l aducă acasă.

Când a fost răpit de palestinieni, Gilad Shalit avea 19 ani. Acum are 22, iar părinţii lui se întreabă cum mai arată, dacă este sănătos şi mai ales dacă o să-l mai vadă vreodată.
În cortul pe care l-au ridicat lângă reşedinţa premierului Ehud Olmert sunt rareori singuri. Trecătorii se opresc, le urează succes, îi consolează.
Cynthia, evreică din California în vizită la Ierusalim, îi asigură pe soţii Shalit că multă lume este solidară cu ei în lumea întreagă, şi nu numai din rândul evreilor.

Yehuda, un tânăr israelian din Ierusalim, spune că tatăl soldatului răpit ar merita un premiu pentru răbdare. “Noi israelienii nu suntem cunoscuţi tocmai pentru că am fi nişte flegmatici, spune Yehuda, dar omul acesta, tatăl lui Gilad, l-a putea învăţa ce e răbdarea până şi pe meditativul lider exilat al tibetanilor, Dalai Lama”.

Părinţii lui Gilad se tem însă că au intrat acum în criză de timp. Actualul premier israelian Ehud Olmert a spus încă din 2006 că-l va aduce pe soldat acasă înainte să-i expire mandatul. Or, mandatul lui Olmert expiră în câteva zile. Iar un nou guvern israelian, mai de dreapta, va fi probabil mai puţin dispus că accepte condiţiile puse de palestinieni, anume eliberarea din închisori a sute de prizonieri arabi.

Pe ultima sută de metri, guvernul Olmert a încercat din nou să obţină eliberarea lui Gilad. La Cairo au avut loc negocieri intense cu palestinienii, dar ele s-au împotmolit pe undeva – iar părinţii lui Gilad, în cortul lor de la Ierusalim, se tem din nou.
Trecătorii îi consolează mai departe, dar nu toate discuţiile sunt la fel de călduroase. Mama unui tânăr israelian ucis într-un atentat terorist le-a explicat soţilor Shalit că le înţelege durerea, dar nu crede că eliberarea radicalilor palestinieni este soluţia cea mai bună pentru eliberarea lui Gilad.
Iar părinţii soldatului răpit se tem că aceasta va fi şi opinia noului guvern, de centru-dreapta şi că fiul lor va rămâne un preţ prea mare de plătit.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG