Linkuri accesibilitate

Îngrijorarea Chinei faţă de starea economiei americane


Ce se ascunde în spatele acestei preocupări exprimate de premierul de la Beijing?

Intr-o alocutiune rostita de curind, premierul Chinei Wen Jiabao isi exprima preocuparea pentru siguranta investiei chineze in obligatiuni ale guvernului american. El a cerut chiar garantii pentru titlurile de valoare americane in valoare de 1 bilion de dolari pe care Beijinul le detine. China a depasit Japonia, devenind cel mai mare creditor al rivalului geopolitic—Statele Unite.

Fie si expresia ingrijorarii premierului a avut un efect pe pietele financiare internationale. Dar fireste daca China ar lasa sa se inteleaga ca nu va mai cumpara obligatiuni sau mai rau, ca ar intentiona sa vinda -- asta ar creste semnificativ pretul pe care Statele Unite trebuie sa-l achite pentru a se imprumuta. Ratele dobinzilor ar creste si ele in Statele Unite, cu efect devastator asupra economiei americane.

Doar ca Beijinul nu are nici un interes sa faca asa ceva. Ar insemna sa loveasca in cel mai mare client pentru produse si servicii chineze, in conditiile in care criza afecteaza negativ si asa exporturile chineze. In plus de ce si-ar dori China sa reduca valoarea instrumentelor financiare americane pe care le detine? Altceva vrea Beijinul, tragind acest semnal de alarma. Si acest ceva nu este doar politic. Este economic.

China vede in ultima vreme ca in America se accentueaza tendintele protectioniste, pe fondul crizei. Spusele lui Wen sint un avertisment impotriva unor astfel de tentatii. Beijinului nu-i sint pe plac nici presiunile americane sa nu mai manipuleze cursul de schimb al monedei nationale. De-aici amenintarea voalata catre America datornica.

Prin vocea presedintelui Obama, Statele Unite au afirmat raspicat ca investitiile in instrumente financiare ale statului american sint sigure. Seful consilierilor economici ai Casei Albe, Lawrence Summers a aratat si el ca este remarcabil cum, in conditii de criza, care s-a declansat in Statele Unite, investitorii internationali continua sa vada in statul american un loc sigur pentru plasamente financiare. Pe termen scurt, statul american va imprumuta mai mult, nu mai putin: doar anul acesta, suma ar putea ajunge la cifra record de 2,5 bilioane de dolari. Obiectivul este stimularea economiei, urmind ca dupa reluarea cresterii economice, reducerea datoriei sa devina prioritatea.
XS
SM
MD
LG