Linkuri accesibilitate

Interviu cu Iurie Ciocan și Victor Osipov


Cîţi alegători sunt de fapt în Moldova, cum poate fi verificată corectitudinea listelor electorale de către CEC?

Răspund secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan şi purtătorul de cuvînt al Alianţei “Moldova Noastră”, Victor Osipov.

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu poate fi acuzată de rea intenţie în ceea ce priveşte numărul de alegători înscrişi pe listele electorale şi acest lucru va deveni evident deîndată ce aceste liste vor fi facute publice, pe parcursul zilei de azi, a declarat secretarul Comsiei, Iurie Ciocan. Totodată, purtătorul de cuvânt al Alianţei Moldova Noastră (AMN), Victor Osipov, a precizat că formaţiunea sa nu a formulat nici o acuzaţie la adresa CEC, ci a atenţionat doar opinia publică asupra pericolului falsificării rezultatelor alegerilor, ca urmare a includerii unui număr foarte mare de „suflete moarte” pe liste de alegători.

„CEC, care va lua astăzi o decizie, este adevărat, poartă responsabilite ca autoritate electorală centrală pentru corectitudinea lor şi noi sperăm ca listele să fie cât mai corecte. Însă, informaţiile care au fost prezentate Comisiei şi despre care noi am vorbit de Ministerul Dezvoltării Informaţionale indicau peste 3 milioane de alăgători, în comparaţie cu acum patru ani, când au fost 2 milioane şi 270 de mii de alegători în liste. Ceea ce, evident, ne-a îngrijorat enorm”, a precizat Victor Osipov.
Moldova -- Victor Osipov spokeman of Alliance "Moldova Noastră" 2009
Pe lângă asta, a mai spus reprezentantul AMN, autorităţile locale, carora de fapt le aparţine responsabilitatea pentru întocmirea listelor electorale, au prezentat o cifră sumară de aproximativ 2 milioane şi 400 de mii de alegători, cu circa 600 de mii mai puţini decât pretinde că ar fi Ministerul Dezvoltării Informaţionale. La părerea sa, acest lucru este deosebit de grav şi pentru că datele prezentate de Minister sunt mai apoi remise autorităţilor locale şi în acest fel se face o presiune asupra lor în procedura de verificare a listelor alegătorilor.

În replică, Iurie Ciocan a declarat că numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale „se va situa în limita parametrilor înregistraţi în alegerile locale anterioare” – aproximativ 2 milioane şi 451 de mii de persoane. De asemenea, secretarul CEC ne-a asigurat că astăzi listele de alegători vor fi afişate în toate secţiile de votare.

Iurie Ciocan sustine ca în ultimele câteva săptămâni CEC a verificat atent listele electorale,
Moldova -- Iurie Ciocan, secretary of CentraL Electoral Commision, 2009
iar în următoarele două săptămâni fiecare alegător are dreptul, în conformitate cu Codul Electoral, pentru a verifica listele afişate în secţiile de votare şi, în cazul în care constată existenăa unor omisiuni sau a altor erori, alegătorul este în drept să solicite rectificarea lor imediată, la faţa locului, prezentând actele de identiatate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG