Linkuri accesibilitate

Criza actuală, nu cea cronică de la moartea lui Ştefan cel Mare


Valentina Ursu s-a interesat în sate din centrul Moldovei despre starea de fapt

Tot mai multi politicieni de la Chisinău declară că autorităţile ascund faptul că Republica Moldova se află într-o criză profundă. Ei spun că lipsa unor măsuri anti-criză „ameninţă cu urmări grave”. Intre timp, preşedintele Vladimir Voronin a declarat că economia Moldovei merge bine la început de an, în ciuda climatului regional dificil. La o şedinţă pe tema stabilităţii finaciar-economice, şeful statului a spus că autorităţile sunt în măsură să-şi îndeplinească în întregime obligaţiile din sfera sociala, sa achite salariile, pensiile şi bursele. “Cu leul o să fie totul normal şi pe 6 aprilie, şi după această dată”, aşa a răspuns recent premierul Zinaida Greceanîi celor care prevăd prăbuşirea dramatică a cursului monedei naţionale după alegeri. Cum simt satenii efectele crizei financiare globale .

In urma cu mai bine de o lună, autoritătile de la Chisinău, de la presedinte si premier pina la fuctionărasi, spuneau ca actuala criza financiară globală nu a ajuns in Republica Moldova si, foarte probabil, nici nu va ajunge. Ce cred simplii cetăteni, a ajuns sau nu criza in Moldova? Simt ei deja acest lucru in mod direct? Sunt intrebarile la care am cautat raspuns in cateva sate din zona de centru a Moldovei.

Unii se tem de vremuri mai grele, în timp ce alţii pur şi simplu nu mai au nicio sperantă. Paradoxal, dar cei mai rezistenţi par a fi bătrânii. Aceştia spun că şi-au creat imunitate la lipsuri, pentru că ţin piept crizei de când au ieşit la pensie.

Cei tineri,mai in gluma, mai in serios, spun ca moldovenii sunt in criza de la moartea lui Stefan cel Mare.

După ce au ţinut cu dinţii să ascundă efectele crizei asupra moldovenilor, guvernanţii au fost nevoiţi să recunoască recent că aceasta afectează şi cetatenii acestui stat. Numai că măsuri anticriză – ioc!, aveau sa-mi spuna locuitorii din satul Zberoaia.

Chiar dacă guvernantii spun că lucrurile merg relativ bine, tot mai multi moldoveni sunt speriați de criză. Vânzătorii sunt cei care simt cel mai bine că tot mai mulți oameni încearcă să-şi limiteze consumul. Criza de cumpărători este sesizata, mai ales in mediul rural. Cel puțin, aşa afirmă patronii. Aurica Mărgineanu e proprietara a două magazine din satul Bărboieni,o localitate de pe malul Prutului.

Iulia Dobzeu este profesoară la liceul din satul Grozești. Ea spune ca ajuns criza si la la ei, deja se simte la puterea de cumparare a omului, la situatia materiala pe care o au satenii, dincolo de ceea ce se vede la televizor, supermarket-uri si restul. Fiind cadru didactic, Iulia Dubzeu mai are in grija sa si cota de pamant. Recolta din anul trecut sta depozitata ca si la multi alti oameni din sat.

Andrei Tofan, e unul dintre putinii lideri din acelasi sat Grozeşti. El e de parere ca in agricultură problema este că nu ştiu sigur dacă banii pe care îi investesc acum, se vor întoarce înapoi la vară! Din cauza scăderii preţurilor de achiziţie şi a creşterii necontrolate a importurilor, deja taranii dau faliment Andrei Tofan mai crede ca răul de-abia acum începe...

Vasile Negel e proprietarul unei brutarii de la Nisporeni. El constata ca ceea ce au afirmat autoritatile nu s-a adeverit. Criza a ajuns si in R M si in opinia lui , pare ca a inceput sa se instaleze cit mai comod. Iata si primele semne despre care ne povesteste micul intreprinzator...
Previous Next

XS
SM
MD
LG