Linkuri accesibilitate

Statele Unite mizează pe reluarea dialogului cu regimul de la Fenian


În cadru bilateral şi în format hexagonal

Dupa ce s-a intilnit cu omologul sau chinez Yang Jiechi, Secretarul de stat, Hillary Clinton a spus ca Statele Unite sint dispuse sa stea de vorba cu autoritatile de la Fenian, promitind chiar ca relatiile pot fi normalizare daca Fenianul renunta la programul de inarmare nucleara. Doamna Clinton a mai spus ca trimisul special American, Stephen Bosworth este pregatit sa se deplaseze la Fenian, adaugind insa ca din pacate pina acum nu a fost invitat, desi se afla intr-un turneu diplomatic in tari asiatice.

Mesajul in legatura cu calatoria diplomatului american a fost comunicat regimului nord-corean prin intermediul misiunii sale la ONU, dar pina acum nu a fost formulata o invitatie. Bosworth a revenit la Seul, iar de-acolo s-a referit nu doar la posibilitatea unui dialog ci si la amenintarea nord-coreana, care in ultimele zile a revenit in atentia opiniei publice odata cu stirea ca Fenianul s-ar pregati sa testeze racheta sa cu raza lunga de actiune, Taepodong 2, pretinzind ca lanseaza un satelit.

Se crede ca racheta are o raza de actiune de 6,700 de kilometri, caz in care – daca ar fi adevarat- ea ar putea ajunge pina in Alaska sau Hawaii. Clinton a spus ca indiferent daca stirea se confirma sau nu, eforturile vizind denuclearizarea vor continua. Trimisul special American, Bosworth a declarat ca Fenianul ar face un gest neinspirat daca ar efectua testul cu racheta respectiva.

Pe de alta parte, Corea de Nord si-a reafirmat – asa cum face de obicei cind Corea de Sud efectueaza manevre militare comune cu Statele Unite— hotarirea de a isi proteja suveranitatea.

Dincolo de deschiderea pentru dialog, care caracterizeaza in aceste zile politica Americana fata de multi dintre cei perceputi ca adversari, Statele Unite privesc cu speranta si catre reluarea convorbirilor in cadrul Grupului celor 6 – Corea de Sud, China, Rusia, Japonia, Statele Unite si Corea de Nord - cadru in care se incearca rezolvarea problemei nucleare nord-coreene. Sefa diplomatiei americane a spus ca dialogul, in cadrul respectiv s-a dovedit productiv, adaugind ca el trebuie reluat de indata.
XS
SM
MD
LG