Linkuri accesibilitate

Ucraina cuprinsă de o mega-criză


Poliţia descinde la compania de stat a energiei. Cetăţeni stau la coadă la bănci

Până de curând, Andrii Lalak era unul din cei mai respectaţi clienţi ai băncii BM din Lvov. Dar acum când apare la bancă funcţionarii se feresc de el ca dracul de tămâie. De o lună de zile, Lalak încearcă fără succes să-şi scoată din propriul cont o sută de mii de hrivne, adică vreo 11.000 de dolari. Dar băncile ucrainiene sunt lipsite de bani gheaţă, suferă din cauza penuriei de lichidităţi şi au blocat retragerile din cont.

Împreună cu un grup de prieteni, Lalak a început să organizeze proteste zilnice în faţa băncii. El a declarat serviciului ucrainian al EL că nu speră să-şi vadă banii până în decembrie. Lalak spune că el şi ceilalţi clienţi ai băncii sunt lipsiţi de apărare şi nu are cine să-i ajute. “Parcă ar fi o conspiraţie de a nu lăsa oamenii să-şi scoată şi să-şi folosească propriii bani”, se plânge ucrainianul, care are nevoie de cash pentru mica sa firmă de comerţ din apropiere de Lvov.
O criză economică de felul celei din Ucraina este greu de rezolvat chiar de cel mai bine organizat şi cel mai unit guvern. Iar guvernul de la Kiev nu este nici bine organizat şi nici unit.

Eugeniusz Smolar, directorul unui institut de relaţii internaţionale de la Varşovia, spune că elitele ucrainiene ale momentului sunt total incapabile să se apuce măcar să rezolve criza, pe plan economic şi politic. Liderii de la Kiev, spune analistul polonez, în frunte cu premierul Timoşenco şi cu preşedintele Iuşcenco, se comportă de parcă ar fi vorba de o nouă minicriză, de felul celor pe care ei înşişi le-au provocat de atâtea ori în ultimii ani.
Numai că de data asta, spune Smolar, în Ucraina este o mega-criză.

Iar această mega-criză, crede corespondentul nostru Brian Whitmore, ar putea duce la tulburări sociale, ar putea deschide calea unei politici ruseşti mai agresive în Ucraina şi ar putea deraia complet o ţară cu 46 de milioane de locuitori şi cu importanţă strategică imensă pentru Europa şi Statele Unite.

Este o temere împărtăşită de fostul ambasador american la Kiev Steven Pifer. Fostul ambasador american spune că ucrainienii sunt maeştrii ai înainării până pe marginea prăpastiei, de unde privesc în jos şi fac apoi un pas înapoi. Numai că, avertizează Pifer, există întotdeauna riscul să aluneci în gol. Iar Ucraina trebuie acum, nu mai târziu, să facă pasul înapoi ca să scape de un dezastru economic şi politic.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG