Linkuri accesibilitate

În Moldova legile sînt de proastă calitate, arată un studiu IDIS


Revenim azi, pentru a câta oară, la relaţiile dintre administraţia locală şi cea centrală.

Un studiu prezentat zilele trecute de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul” arată că în Moldova legile sunt de proastă calitate şi provoacă instabilitate organizatorică, financiară şi politică. Iar această situaţie, potrivit autorilor cercetării, e condiţionată de lipsa unui mecanism eficient de consultare între autorităţile centrale şi cele locale.

În studiu se mai spune că lipsa schimbului de informaţii dintre cele două administraţii duce la adoptarea unor acte normative contradictorii, rupte de realitate, care nu pot fi aplicate, care încalcă grav autonomia locală şi care, în consecinţă, pun sub semnul întrebării reforma administraţiei publice locale. De exemplu, autorităţile locale nu au fost consultate înainte de a fi introdusă cota zero la venitul reinvestit al persoanelor juridice. Aceasta în condiţiile în care pentru APL aceste impozite reprezintă o importantă sursă de venit. În consecinţă pierderile sunt semnificative. Doar municipiul Chişinău, anul trecut, a fost lipsit astfel de venituri de 400 de milioane de lei, constată experţii de la IDIS “Viitorul”.

Pe de altă parte, potrivit autorilor, administraţiile locale sunt scindate pe criterii politice şi nu manifestă solidaritate. în concluzie, IDIS “Viitorul” recomandă preluarea practicilor din alte ţări, de consultare a autorităţilor locale prin intermediul corespondenţei, formării unor comisii mixte sau chiar a unor comisii de consultanţă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG