Linkuri accesibilitate

Stadion olimpic? Stadion naţional? Paragină!!!


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Despre promisiuni goale şi jocuri electorale

Vasile Botnaru: Preşedintele UEFA, Michel Platini, a vizitat recent Chişinăul, dar veştile pe care le-a adus nu sunt de loc bune pentru admiratorii fotbalului din Republica Moldova.

Gheorghe Cojocaru: Platini, care nu este la prima sa vizită la Chişinău, a declarat direct conducerii Federaţiei naţionale de Fotbal că UEFA nu are fonduri pentru a ajuta la construcţia unor stadioane în Republica Moldova. UEFA poate ajuta cel mult cu sfaturi şi asta, probabil, este vestea proastă la care vă referiţi. Să amintim aici ascultătorilor noştri că acu câţiva ani autorităţile de vârf, preşedintele Voronin şi fostul premier Vasile Tarlev, lansau un ambiţios program de construcţie de stadioane – unul olimpic şi altul naţional.

Vasile Botnaru: Dar, timpul a trecut şi atât fortbaliştii cât şi admiratorii fotbalului au rămas doar cu promisiunile, pentru că locurile pe care urmau să se ridice stadioane moderne zac astăzi în paragină.

Gheorghe Cojocaru: Ne-am ales doar cu promisiuni goale, iar cei care au făcut aceste promisiuni, după ce s-au dat la televizor călare pe buldozerul care demola Stadionul «Republican», au « uitat » să le onoreze. Iar apoi nici nu şi-au mai dat osteneala să-şi amintească de « istoricele » lor iniţiative din domeniul fotbalului şi sportului naţional, în ansamblu. Ca să nu mai vorbim despre încercările, despre care a scris presa la timpul respectiv, de a folosi aceste terenuri în alte scopuri decât cele legate de sport.

Vasile Botnaru: Pentru că suntem într-o campanie electorală, de ce tema culturii fizice şi a sportului de performanţă, care înseamnă, de fapt, sănătatea oamenilor, de ce aceasta temă este lipsă pe agenda concurenţilor electorali şi în dezbaterile publice ?

Gheorghe Cojocaru: Poate că este o scăpare a directorilor de campanie electorală ai partidelor, poate că această lipsă se datorează neincluderii sportivilor de performanţă pe listele de candidaţi ai partidelor, poate că este vorba despre o atitudine neglijentă şi cu atât mai reprobabilă din partea statului faţă de problema sportului. Deşi tema culturii fizice şi a sportului de performanţă nu ar trebui să fie o preocupare periferică pentru că ea, aşa după cum a-ţi subliniat, înseamnă sănătatea fizică şi mentală a oamenilor.

Vasile Botnaru: Probabil, că şi vizitele lui Mishel Platini la Chişinău ar putea avea darul de a aminti acest adevăr autorităţilor, altfel ce ar mai putea căuta legendarul fotbalist francez şi actualul preşedinte UEFA în Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru: Cu siguranţă, chiar dacă sacul UEFA nu are fonduri şi pentru Republica Moldova. Deşi, de această dată marele Platini, se pare, a fost prins pe picior greşit de preşedintele Voronin. Cu „Ordinul de Onoare” în piept, în semn de recunoaştere a meritelor sale la dezvoltarea fotbalului, Platini a trebuit să facă, pentru un scurt moment, jocul preşedintelui. Un joc electoral, bineînţeles.
XS
SM
MD
LG