Linkuri accesibilitate

Cum se alimentează moldovenii?


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

O conferinţă consacrată Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor a avut loc recent la Chişinău.

Concluziile la care au ajuns participanţii nu sînt deloc îmbucurătoare. De pildă, vicedirectorul Centrului Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă a constatat că o problemă a moldovenilor e aceea că ei “consumă cele mai valoroase produse din punct de vedere nutritiv doar în timpul sărbătorilor, iar pe parcursul anului se alimentează neuniform”.
Aşadar, mîncăm rău anul întreg şi doar de sărbători, cînd întindem mese pantagruelice, îmbelşugate, ingurgităm produse “valoroase”.
Ce să spun? Mă tem că şi de sărbători situaţia e tristă. Nu-i vorbă, atunci mesele conţin multe alimente “valoroase”, dar se mănîncă şi se bea prea mult, pînă la indigestie. Ingurgitate în cantităţi enorme, alimentele “valoroase” nu mai pot fi mistuite de stomacurile plăpînde şi nu au, prin urmare, nici un efect benefic. Nu avem obişnuinţa de a ne alimenta corect, de a separa alimentele. Adevărat că au apărut în anii tranziţiei interminabile nişte cărţi despre alimentaţia corectă, dar ele nu au fost citite de mase.
În altă ordine de idei, să remarcăm că în acest spaţiu miraculos-ciudat niciodată nu au contat prea mult drepturile consumatorilor. E lăudabilă, prin urmare, truda Ministerului Economiei şi Comerţului care desfăşoară acum “Săptămîna informării consumatorilor”. Aceştia vor fi “educaţi şi informaţi”. E o activitate merituoasă şi necesară, fără doar şi poate. N-ar strica însă să fie “educaţi şi informaţi” şi agenţii economici care importă şi vînd produse alimentare. Unele din aceste alimente lasă de dorit, nu conţin nici o informaţie cu privire la provenienţa şi calitatea lor, iar uneori, chiar dacă eşti un consumator instruit şi vigilent, nu ai posibilitatea să alegi.
XS
SM
MD
LG