Linkuri accesibilitate

Buletine de identitate expirate, cum votează studenții


Zilele trecute, Ministerul Dezvoltării Informaţionale anunţa că peste 130 de mii de moldoveni au buletinele de identitate expirate. Dacă pînă la 5 aprilie nu-şi vor prelungi actele, ei nu vor putea vota.

Acest subiect a provocat dezbateri printre membrii Comisiei electorale Centrale. Unii reprezentanţi ai CEC-ului au propus ca aceşti cetăţeni să voteze cu buletinul expirat, iar alţii dimpotrivă – au insistat că aceştia reuşesc pînă în ziua alegerilor să-şi prelungească buletinele, prin urmare cei cu buletinele expirate vor trebui să-şi facă altele dacă vor să participe la scrutin.
În situaţie mai puţin avantajoasă se află şi studenţii, precum şi alţi cetăţeni care locuiesc, învaţă sau muncesc în altă parte decît în localitatea în care au viza de reşedinţă. Ei au fost obligaţi să anunţe autorităţile locale, printr-o cerere, că vor să voteze acolo unde locuiesc de facto.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pînă pe 18 februarie cînd a expirat termenul de depunere a unor asemenea cereri, doar 3 mii 800 de alegători au anunţat că şi-au schimbat locul de vot pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie. Cei mai mulţi au depus cereri la Chişinău şi în suburbiile capitalei, iar cei mai puţini - sunt din regiunea transnistreană. Doar 13 alegători din stînga Nistrului au anunţat că şi-au schimbat locul de vot.
Ce posibilităţi mai există şi dacă există pentru alegătorii care nu vor fi în ziua alegerilor în localitatea de reşedinţă, cum pot fi ei motivaţi să meargă la vot, printre aceştia îi avem în vedere şi pe studenţi care sunt în număr destul de mare în capitală, şi dacă toate aceste posibilităţi au fost valorificate. Ce spune Vera Ţurcanu, preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului, organizaţie care promovează în prezent o campanie de educaţie civică pentru tineri.
XS
SM
MD
LG