Linkuri accesibilitate

Speculaţii privind o posibilă întîlnire 2+1 la 18 martie


Nistrul
Nistrul

Convocînd această întrevedere înainte de alegeri, Moscova încurajează menţinerea la putere a PCRM

Ieri liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov l-a convocat pe şeful departamentului de Externe din guvernul transnistrean, Vladimir Iastrebceak, pentru a se informa cum merg pregătirile pentru întâlnirea cu preşedintele Vladimir Voronin. Ocazie cu care, potrivit mediilor transnistrene, Iastrebceak a şi anunţat că administraţia de la Tiraspol a expediat la Chişinău toate documentele necesare, însă nu a primit încă un răspuns.

Azi chiar Smirnov personal le-a spus jurnaliştilor că a primit de la ministrul rus de Externe Serghei Lavrov invitaţia de a participa la întâlnirea cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi cel moldovean, Vladimir Voronin, intrevedere programata pentru 18 martie la Moscova, potrivit agentiei „Novîi Reghion”.

Faptul că această întâlnire ar putea avea loc anume pe 18 martie ne-a fost confirmat şi de jurnaliştii de la Moscova, cu care am discutat azi la telefon. Viceministrul moldoven al Reintegrării, Ion Stăvilă ne-a declarat insa că nu ştie deocamdata mai nimic: "Nu ştiu dacă există o corespondenţă cu Moscova pe marginea acestui subiect. Aş fi putut remarca doar că în timpul vizitei sale la Chişinău, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a vorbit public, în timpul conferinţei sale de presă, despre o eventuală întâlnire în formatul 2+1. Acesta este ultimul mesaj pe care l-am auzit de la Moscova."

Totodată, Vladimir Soloviov, unul dintre reporterii de la cotidianul moscovit Kommersant, care a urmărit cu atenţie acest subiect, ne-a spus, cu trimitere la surse diplomatice ruseşti, că preşedintele moldovean şi-a dat demult acordul în privinţa unei asemenea întâlniri. În cadru acesteia Voronin şi Smirnov, asistaţi de Medvedev, ar urma să semneze o declaraţie comună, al cărei conţinut nu este, însă, cunoscut încă. În discuţiile în particular, fără microfon, a adăugat jurnalistul de la Moscova, diplomaţii ruşi recunosc de altfel că Kremlinul, convocând această întâlnire înainte de alegerile parlamentare, încurajează menţinerea la putere a comuniştilor în Moldova.

Vladimir Solovioiv afirmă că la Moscova există teama că scrutinul ar putea fi câştigat de adepţii reorientării spre România a Republicii Moldova şi atunci Kremlinul a ales să „nu-i încurce”, cum s-a exprimat el, pe comunişti să rămână la putere, aşa cum a încercat s-o facă în 2005. O dovadă în acest sens ar putea servi şi faptul că preşedintele Voronin a obţinut „cartea verde” şi e în permanenţă prezent în mediile ruseşti.

În pofida declaraţiilor cum că întâlnirile dintre liderii de la Chişinău şi Tiraspol, mediate de Moscova, nu sunt menite să înlocuiască formatul tradiţional, 5+2, al negocierilor în problema transnistreană, precipitarea discuţiilor în format 2+1 îngrijorează, însă, Ucraina. Presa ucraineană a scris ziele trecute că administraţia de la Kiev se simte ameninţată de o soluţie federativă, impusă Chişinăului, care ar putea recidiva în Crimeea bunăoară, iar ieri un purtător de cuvant l Ministerului ucrainean de Externe a anunţat că reprezentantul Ucrainei la negocieri, Viktor Krîjanovski, va intreprinde în cel mai apropiat timp o vizită de lucru la Chişinău şi Tiraspol.
Previous Next

XS
SM
MD
LG