Linkuri accesibilitate

Criza divizează clasa politică şi presa din România


FMI - blestem sau binecuvîntare?

Perspectiva incheierii unui acord cu Fondul Monetar International a divizat nu numai clasa politica, ci si presa cotidiana. Mircea Marian, editorialistul ziarului Evenimentul zilei, asaza in talgerul opus puterii actuale, in raport cu acest imprumut, pe liderul Partidului Social Democrat Mircea Geoana, impreuna cu omul de afaceri Dinu Patriciu. Ei ar imparti obiectivul comun de a salva Romania de o asemenea intelegere, dar si temerea Fondul Monetar International “le va strica afacerile, mai mult sau mai putin oneste”. Mircea Geoana si-ar vedea periclitat scenariul că partenerul de coalitie, Partidul Democrat Liberal, va putea fi constrans pe parcurs sa slabeasca franele bugetului de criza si sa raspunda nevoilor clientelei politice a PSD, potrivt promisiunilor facute in camapania electorala.

Or, un acord cu Fondul indeparteaza in mod fatal o asemenea rezolvare. Liberalul Dinu Patriciu si-ar vedea, la randul lui, zadarnicite planurile de a impune o scadere a cotei unice de impozitare de la 16 la 10% si a Taxei pe Valoarea Adaugata de la 19 la 15%, cu o influenta desigur generoasa asupra profitului sectorului privat al afacerilor. Pretul ar fi insa prabusirea bugetului, prin scaderea dramatica a incasarilor. Or, citam, “Patriciu nu are nevoie de investitii in autostrazi – circula cu avionul personal -, isi poate permite sa-si trimtia copiii la scoli private, deci nu-i pasa de bugetul alocat educatiei si, daca Politia Romana este subfinantata si coruptibila, are capacitatea sa-si angajeze o mica armata privata”.

In Cotidianul, Daniel Oanta critica insa modul formal, considera el, in care presedintele satului s-a consultat luni cu Parlamentul asupra acestei decizii. In realitate, scrie comentatorul, “singura viza care conta, aceea a Presedintelui Basescu, a fost primita”, de vreme ce delegatia FMI era deja pregatita sa descinda la Bucuresti. Totusi, articolul nu se opune in mod absolut incheierii acordului. “Este o decizie corecta in masura in care nu ne trezim ca, in loc sa ne fereasca de accidente, centura de siguranta o sa ne sugrume”.

Pentru ziarul Ziua in schimb, unde editorialul este semnat Catalin Florinţiu Varzaru, este vorba direct de “Blestemul FMI”, care se abate din nou asupra Romaniei, din pricina incapacitatii politicienilor.
XS
SM
MD
LG