Linkuri accesibilitate

Măsuri anti-corupţie în Bulgaria


Procuratura verifică veniturile celor care în 2008 au achiziţionat imobile de peste 250 de mii de euro

Procuratura bulgară a început verificarea provenienței veniturilor persoanelor fizice care au cumparat în 2008 proprietăți, limuzine și alte obiecte prețioase, în valoare ce depășește echivalentul a 250 000 de euro. Acțiunea a început astăzi și face parte din noul plan guvernamental de combatere a corupției si crimei organizate, adoptat sub amenințarea introducerii, de către Comisia europeană, a clauzei de salvgardare.

Procuratura a cerut de la toate primăriile informații pentru afacerile cu proprietati imobiliare, care depășesc 250 000 de euro. O atenție specială este acordată orașelor mari, stațiunilor montane și cele pe litoral. Pentru fiecare cumpărător va fi inițiată o revizie fiscală care va putea deveni dosar penal pentru nedeclarare de venituri dacă banii nu au o proveniență legală sau nu au fost declarați la fisc.

Ministrul integrării europene, Ghergana Passi, a propus să fie interzise plățile în numerar care depășesc echivalentul a 10 000 de euro. Ea a participat ieri împreună cu premierul Serghei Stanișev cu viceprim-ministrul Meglena Plugcieva, miniștrii justiției și internelor, procurorul general și șefii de servicii special la o reuniune dedicată intensificării luptei contra corupției și crimei organizate.

A fost constituit un grup de lucru cu sarcina de a stabili problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc și căile de rezolvare a lor.

Serviciul european antifraudă /OLAF/ a adresat o serie de noi critici distrugătoare la adresă guvernului Stanișev. Aflata acum căteva zile într-o vizită la Sofia, șefa sectorului „Agricultura”, Elisabet Schperber, a avertizat că în Bulgaria „curupția a cuprins toate etajele ale administrației care evită colaborarea cu serviciile europene”.
XS
SM
MD
LG