Linkuri accesibilitate

Revista presei moldovene de miercuri


un bilanț al neregulilor electorale de zi cu zi

"Timpul" identifica azi o noua arma de lupta impotriva comunistilor – Fiscul. Comentand declaratiile reprezentantilor PCRM la CEC, cum ca AMN, PL, PLDM si PD ar fi utilizat surse financiare nedeclarate, solicitarea adresata Inspectoratul Fiscal de a verifica riguros activitatea acestora, precum si amenintarea cu o eventuala cerere de excludere a candidatilor vizati din cursa electorala, ziarul a remarcat ca pe lista comunistilor sunt cel putin trei angajati ai Fiscului, iar liderii partidelor in cauza afirma ca PCRM incearca sa prezinte lucrurile exact pe dos. “Anume PCRM incalca cel mai mult legislatia (…) si atunci au adoptat tactica de a ataca si ei pe altii”, spune purtatorul de cuvant al AMN, Victor Osipov.

Tot in "Timpul", Arcadie Gherasim continua sa trateze “avitaminozele electorale” sau, mai exact, azi, mania procententelor ce caracterizeaza ofertele electorale ale multor partide – de opozitie, de altfel!, iar Constantin Tanase, inspirat de inceputul dezbaterilor electorale, scrie, citez: “cum era de asteptat, cei mai guralivi si galagiosi se dovedesc a fi figurantii electorali – partidele mici fara nici o sansa de a trece pragul electoral”. Si, mai zice Constantin Tanase, ca “modul in care sunt organizate dezbaterile la M1 defavorizeaza partidele serioase, cu sanse certe”. Asemenea dezbateri nu dau numic telespectatorilor si nu fac rating televiziunii, constata el.

In replica parca, Vsevolod Ciornei, afirma in "Moldova Suverana": “oamenii politici care considera ca telespectatorul mediu si numeros nu are dor mai mare si mai dulce decat sa-i vada pe ei (…) isi fac niste iluzii paseiste, rasarite din solul culturii sovietice pe care acum o scuipa si o injura toti profitorii ei de odinioara”, am citat. Pe langa asta, o mai acuzat azi "Moldova Suverana", prin intermediul unei scrisori atribuite unui cititor din Romania, pe europarlamentara romanca, Maria Petre, ca “se baga in focul electoral moldovenesc”, si, surpriza, il citeaza pe liderul PPCD, Iurie Rosca. Nimic de rau despre crestin-deocrati, numai de bine! Doar ca, potrivit lui Rosca, Dorin Chirtoca isi tradeaza electoratul care l-a votat in calitate de primar la alegerile din 2007.

Nu mai e "ECO". Incepand cu numarul de azi saptamanul si-a schimbat denumirea in "ECOnomist". Apoi, electoral propriu-zis n-am zarit parca nimic. Un articol care poate avea, insa, tangenta cu alegerile – da. Anunta "ECOnomist" ca “Guvernul kazah pretinde la o parte din afacerile grupului ASCOM”. Daca are asta sau nu o legatura directa cu scrutinul din Moldova, unde proprietarii ASCOM-ului sunt insistent invinuiti de presa proguvernamentala ca ar finanta Opozitia, ziarul nu scrie, insa nu uita sa aminteasca ca in august anul trecut ASCOM si-a retras staff-ul din Moldova, ca urmare a unor presiuni tot mai puternice la care a fost supusa compania. Un bilanț al neregulilor.
XS
SM
MD
LG