Linkuri accesibilitate

Încălcări ale regulilor unei competiții politice corecte


Un scurt bilanţ al campaniei electorale

Vom încerca un scurt bilanţ al campaniei electorale, pentru că sîntem deja la mijlocul ei şi pe parcurs organizaţiile neguvernamentale locale, dar şi cele străine, precum şi partidele aflate în cursă, atât cel aflat la guvernare, cât şi a cele din opoziţie, au semnalat numeroase încălcări şi ale regulilor unei competiţii politice corecte. Cele mai multe acuzaţii, cum era şi de aşteptat, le-au fost aduse comuniştilor, care la rîndul lor, au respins orice învinuire.

Ieri, de exemplu, într-o declaraţie de presă, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, afirma că electorala din acest an e una dintre cele mai murdare şi inechitabile din istoria modernă a Republicii Moldova. Preşedintele AMN acuză de acest lucru partidul de guvernămînt, care în opinia sa, foloseşte fără a se stingheri resursele administrative, sfidînd legislaţia în vigoare. Mai acuză liderul AMN Ministerul de Interne că ar acţiona tot la indicaţiile Partidului de Guvernămînt şi a mai afirmat Serafim Urechean că deţine informaţii cum că autorităţile ar pregăti o fraudare masivă a alegerilor din 5 aprilie, umflând artificial numărul real al alegătorilor.

Critici similare au fost formulate anterior şi de alte partide din opoziţie, iar apoi confirmate de organizaţii internaţionale ce monitorizează procesul electoral. O delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care s-a aflat săptămâna trecută la Chişinău, sublinia într-o declaraţie că în pofida recomandărilor repetate ale reprezentanţilor APCE, continuă să persiste îngrijorări pe durata acestei campanii, cum ar fi: utilizarea resurselor administrative, cazuri de intimidare sau presiune, corectitudinea listelor alegătorilor. În legătura cu această situaţie, Adunarea Parlamentară va trimite 20 de observatori la alegerile din 5 aprilie.

Într-un comentariu publicat de ziarul Timpul, analistul politic, Nicu Popescu afirma că citez: “aşa cum decurge actuala campanie - cu implicarea masivă a procuraturii şi poliţiei în procesul electoral şi multitudinea de cazuri penale împotriva actorilor politici - Moldova se poate trezi serios izolată după alegeri".
Previous Next

XS
SM
MD
LG