Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu - un arbitru jucător?


O întrebare pusă în Cotidianul

Discursul de ieri al presedintelui, tinut in parlament in favoarea unui imprumut la Fondul Monetar International, este intors pe toate fetele in Cotidianul. Cristian Teodorescu il caracterizeaza drept “suspect de pasnic si mai lung” decat ar fi cerut-o subiectul. Traian Basescu ar fi incercat sa impace pe toata lumea: “a elogiat alianta, a elogiat parlamentul si a avut grija de susceptibilitatile Partidului Social Democrat, dintr-o postura mai degraba de arbitru decat de jucator” – scrie comentatorul.

Pavel Lucescu, tot in Cotidianul, se opreste la faptul ca presedintele nu a folosit in discursul lui niciun nume propriu, ceea ce ar reflecta, neasumarea situatiei. “Criza ne afecteaza pe toti iar pericolul real sta in criza de incredere a populatiei in guvernanti, in stat si in institutiile sale. Pentru a o contracara, presedintele e primul care trebuie sa si-o asume. Cu nume si prenume. Daca asta inseamnam scandal, sa fie scandal. Daca tot e presedinte jucator, sa fie si cand e vorba de ai lui” – scrie Lucescu, referindu-se la conjunctura politica de acum: Partidul Democrat Liberal, apropiat presedintelui, aflat la guvernare.

De ce n-are Romania un Newsweek, adica un saptamanal general de informatie si comentariu de actualitate, cu tinuta si credibilitate? se intreaba Sorin Ionita in Evenimentul zilei. Intre altele, pentru ca in Romania, liderul de opinie “e numai stil si deloc substanta”. El s-ar completa foarte bine cu politicianul roman. Se alimenteaza reciproc cu declaratii, pe care celalalt le diseca, apoi primul raspunde s.a.m.d. O dovada ca asa stau lucrurile ar fi si faptul ca extrem de putini comentatori din presa romaneasca primesc invitatii sa publice ceva in presa internationala. Sorin Ionita compara situatia din Romania cu cea din tari invecinate. In Ungaria, cotidianul Nepszabadag are tiraj cat toate cotidienele romanesti la un loc. Iar Bulgaria si Serbia, tari mai mici si mai sarace decat Romania, au acel saptamanal de actualitate socio-politica inca inexistent la Bucuresti.
XS
SM
MD
LG