Linkuri accesibilitate

Preşedintele Obama pledează pentru atragerea unor elemente talibane moderate


Poate fi aplicată în Afganistan practica din Irak a atragerii suniţilor la actul de guvernare?

Administratia Barack Obama pare sa incerce sa-si puna in aplicare intentia de a ignora tabuurile pre-existente si a incerca sa stea de vorba si cu inamici. Se extinde aceasta practica si la miscarea talibana din Afganistan? – e intrebarea pe care i-am pus-o corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Modelul ar fi cel din Irak, unde, elemente sunite au fost incluse in patrulele care incercau sa asigure ordinea in zone dominate de suniti si consecinta a fost scaderea actelor de violenta. In plus, dupa ce la inceputul invaziei in Irak elemente sunite, care fusesera apropiate de Sadam Husein, au suferit consecintele inlaturarii acestuia de la putere, treptat, suniti moderati au fost atrasi-cu mai mult sau mai putin succes - la actul guvernarii. Acele masuri la care s-au adaugat disensiuni intre sunitii irakieni si gruparea terorista Al Kaida au contribuit la ceea ce este acum vazut drept un succes relativ, in Irak.

Consecinta este ca fortele americane se pregatesc de retragere din acea tara, in conformitate cu planul anuntat de curind de Obama. Dar poate acest model strategic fi folosit si in Afganistan? Presedintele Obama a vorbit intr-un interviu aparut in New York Times despre atragerea unor elemente talibane moderate. A facut asta in preajma vizitei sale in Europa, unde solicitarea americana ca europenii sa trimita intariri se loveste tocmai de scepticismul acestora ca acest razboi are un final previzibil si de bun augur.

Se poate ca Obama sa fi dorit sa sugereze ca are un plan care poate da rezultate. Numai ca cei mai multi analisti ai situatiei din Afganistan spun ca notiunea de “talibani moderati” este nerealista. “Nu prea exista asa ceva” – arata ei. Militantii talibani, care in ultima vreme s-au aratat din ce in ce mai agresivi si care ameninta stabilitatea si reconstructia tarii nu par dispusi sa faca concesii. Presedintele Afganistanului, Hamid Karzai a incercat in repetate rinduri-ceea ce si Obama pare sa faca - sa tenteze elemente talibane si sa scindeze miscarea - dar fara succes.

Talibanii sint fideli liderului lor si acesta este inflexibil. Presedintele Statelor Unite mizeaza poate si pe efectul psihologic al faptului ca celor 70 de mii de militari straini, prezenti in Afganistan li se vor adauga curind alti 17 mii. Ori talibanii afgani stiu ca suplimentarea de trupe a dat rezultate in Irak si asta poate convinge anumite factiuni sa se desprinda si sa caute un compromis.

Cercuri occidentale vad totusi cu ochi buni cele spuse de Barack Obama, chiar daca credibilitatea strategiei e redusa. Experti spun ca cel putin ea denota convingerea la care Washingtonul pare sa fi ajuns ca razboiul din Afganistan nu poate fi cistigat doar cu mijloace militare si ca o forma de reconciliere interna e necesara.
XS
SM
MD
LG