Linkuri accesibilitate

O criză în interiorul crizei . raport al Băncii Mondiale


Preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick
Preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick

Ţările în tranziţie pot avea anul acesta un deficit de finanţare de pînă la 700 de miliarde de dolari

Banca Mondială avertizează că în cadrul crizei financiare globale ia naştere o criză nouă, care îi va lovi pe oamenii şi ţările cele mai sărace. După ce a paralizat Statele Unite şi Europa, criza se face resimţită la nivelul economiilor în dezvoltare, mai ales în Asia şi Europa de Est. Iar economia globală se reduce pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

În raportul întitulat „O criză în interiorul crizei”, Banca Mondială anticipează că volumul schimburilor comerciale internaţionale va înregistra anul acesta cel mai mare declin în ultimii 80 de ani, iar volumul producţiei industriale globale va scădea cu 15 la sută faţă de anul trecut.

Investiţiile şi creditele în economiile în dezvoltare se împuţinează, investitorii plasîndu-şi banii în instrumente relativ sigure ca obligaţiile emise de guvernul american. Raportul Băncii Mondiale spune că ţările în tranziţie pot avea anul acesta un deficit de finanţare cuprins între 270 şi 700 de miliarde de dolari.

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick a explicat recent că scăderea exporturilor şi micşorarea fluxurilor de capital vor atrage şi reducerea investiţiilor. Unele ţări se vor pomeni într-un dezechilibru al balanţei de plăţi şi, aşa cum se întâmplă de obicei, cele mai sărace vor avea de suferit cel mai tare”.

Studiul Băncii Mondiale arată că 94 din 116 ţări în curs de dezvoltare înregistrează o încetinire a creşterii economice. Nivelul sărăciei a crescut în 43 de ţări, iar 46 de milioane de oameni vor trece anul acesta în rândul celor săraci.

Într-o declaraţie la lansarea raportului, preşedintele Băncii Mondiale cere ţărilor bogate ceea ce numeşte „măsuri în timp real” pentru a mări împrumuturile şi ajutoarele financiare pentru cele sărace.

Numai că multe ţări donatoare au şi ele nevoie de ajutoare. Ţări ca Irlanda, Austria şi Spania au cerut împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional pentru a face faţă crizei de acasă.

Dilema, cum să ajute ţările mai sărace când ele însele au nevoie de ajutor, va fi dezbătută de principalele ţări industrializate la summitul G20.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG